Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kungaparet kan lämna OS för New York

Publicerad 2014-01-29

Vårt sportintresserade kungapar besöker Sotji i tre dagar under de OS.

Det korta OS-besöket kan innebära att de är i New York när deras andra barnbarn föds.

– Jag har ingen kännedom om hur de planerar privat, säger Annika Sönnerberg, tf informationschef vid Hovet.

Kungaparet brukar sitta på läktarna och heja när det vankas olympiska spel.

Under sommar-OS i London för två år sedan var de på plats i sex dagar.

Vid vinter-OS i Vancouver 2010 var kungaparet på plats i hela tio dagar. Båda gångerna var de med vid avslutningsceremonin.

”Passade in i programmet”

Inför vinter-OS i ryska Sotji har kungaparet aviserat i sin kalender att de enbart kommer att vara med under tre dagar. Mellan den 14 februari och den 16 februari kommer de att se skidstafetten på plats i Ryssland.

– Det här är de dagar då de har möjlighet att åka dit och titta på de svenska tävlande, säger Annika Sönnerberg, tillförordnad informationschef vid Hovet.

Men de missar avslutningsceremonin som är den 23 februari.

– Det har sett olika ut vilka dagar eller hur länge de har haft möjlighet att vara på OS och framförallt vara med när de svenska deltagarna tävlar. Det fick bli de här dagarna i det här OS:et, det passade in i programmet, säger Sönnerberg.

”Vi får se när det kan bli”

Efter OS-besöket finns det enligt den kungliga kalendern en möjlighet för kungaparet att åka till New York. Och enligt uppgifter till Aftonbladet från källor nära hovet kan kungaparet därmed vara på plats i USA den 25 februari – när prinsessan Madeleines och Chris O'Neills första barn beräknas se dagens ljus.

– Kungaparets offentliga program bestäms och påverkas inte av prinsessans nedkomst. När eller om de har möjlighet att åka dit, det får vi se när det kan bli, säger Annika Sönnerberg.

I ”Året med Kungafamiljen” som sändes i SVT i julas berättade Silvia att hon skypar med prinsessan Madeleine. Och kanske blir det så att kungen och drottningen ser sitt andra barnbarn för första gången i ett videosamtal.

– Hur de planerar första kontakten, det känner jag inte till, säger Annika Sönnerberg.