Ny planet hittad – har sol lik vår

Publicerad 2014-01-19

Planeter som liknar jorden hittas allt oftare.

Nu har forskare hittat en särskilt spännande sådan.

YPB1194 cirkulerar kring en stjärna – precis lik vår sol.

Med ett kraftigt teleskop kunde forskare i Chile upptäcka en ny, spännande planet.

Den ligger 2 500 ljusår bort från vår egen hemvist och uppges vara den första i sitt slag, enligt Space.com.

Det speciella med planeten är att dess sol finns i ett så kallat öppet stjärnhop, i det här fallet med namnet M67 som består av ungefär 500 andra stjärnor.

Ej flytt

Men planeten lär inte bli mänsklighetens räddning när vi väl förbrukar våra egna resurser.

– Det är definitivt osannlikt att det finns liv på planeten. För det första har det inte någon fast mark, eller rinnande vatten som är nödvändigt för liv som vi känner det, säger Sven Wedemeyer-Böhm vid institutet för teoretisk astrofysik vid Oslos universitet till norska Dagbladet.

Han fortsätter:

– Dessutom är planeten för nära sin sol och behöver bara sju dagar för att gå i bana kring den – i jämförelse med jorden som behöver ett år. Det medför att temperaturen förmodligen är mycket högre, säger

Mycket större

Planeten med namnet YPB1194 tros ha en massa ungefär 100 gånger så stor som jorden och större än både Neptunus och Uranus. Den består troligtvis till största del av tjocka lager av gas, enligt Wedemeyer-Böhm.

Så kallade exoplaneter har hittats förut, men det här uppges vara första gången som en har hittats med en bana kring en sol under så lika förutsättningar som vår egen.