Nu backar Postkodlotteriet

Publicerad 2014-01-14

Postkodlotteriet ville dra 160 kronor extra från en miljon kunder utan deras medgivande.

Efter massiv kritik backar lotterijätten och ber om ursäkt.

– Vi backar helt, säger Anders Årbrandt som är marknads- och försäljningsdirektör på Postkodlotteriet.

Postkodlotteriets ”semesterjackpott” ledde till ramaskri. Över en miljon kunder fick veta att de skulle debiteras 160 kronor extra i juni för den särskilda dragningen – utan de gjort något aktivt val. Pengarna skulle dras automatiskt från kontot. En av de som reagerade var Wiola Fallkvist.

–  Det är helt bedrövligt att de gör på det här sättet, sa hon till Aftonbladet i helgen.

”Vi ber om ursäkt”

Men nu tvärvänder Postkodlotteriet. På sin hemsida skriver lotterijätten att dragningen slopas och att inga kunder kommer debiteras.

– Vi har gjort fel i den här frågan och ber därför om ursäkt. Vi backar helt, säger Anders Årbrandt, marknads- och försäljningsdirektör på Postkodlotteriet till Aftonbladet.

Enligt honom har tusentals kunder hört av sig med kritik gällande dragningen.

– Självklart ska vi be om kundernas tillstånd först.

Varför gjorde ni inte det från första början?

– Det är det som jag ber om ursäkt för. Vi borde ha lyssnat på kunderna innan, säger Anders Årbrandt.

Krav på tydlighet

När Lotteriinspektionen gav grönt ljus för den extra dragningen ställdes vissa krav. Informationen till Postkodlotteriets kunder skulle vara tydlig och lättillgänglig, skriver SvD Näringsliv. Den kraftiga kritiken från kunderna väcker frågan om så verkligen varit fallet, förklarar Patrik Gustavsson, handläggare på Lotteriinspektionen för tidningen.

– Postkodlotteriets agerande har helt klart väckt upprördhet, säger han.

Anders Årbrandt på Postkodlotteriet förklarar att dragningen skulle ske först i juni och att inga pengar ännu har dragits. Han poängterar samtidigt vikten av att värna om sina kunder.

– Vårt anseende bygger på vår kundrelation och jag hoppas våra kunder blir nöjda med det här beslutet. Verkligen. På riktigt.