Reinfeldts tuffa läge

Publicerad 2014-01-13

Aftonbladet/United minds: Löfven drar ifrån Alliansen i ny mätning

Här är de nya skräck­siffrorna för Alliansen.

Avståndet till de röd­gröna är nu det största sedan Aftonbladet/United Minds inledde sina mätningar 2009.

– Det är ett tufft läge, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg.

Det återstår nu drygt ­åtta månader till riksdagsvalet i höst och läget för Alliansregeringen ser allt annat än ljust ut.

För andra månaden i rad tappar man jämfört med den rödgröna oppositionen och totalt har regeringen i dag stöd av blott 37,9 procent av väljarna, visar en ny undersökning från Aftonbladet/United Minds. Avståndet är det största sedan mätningarna inleddes 2009.

”Extra jobbigt”

– Regeringen ligger ­under 40 procent och de har problem. Det är i dag bara Fredrik Reinfeldt som är en röstmagnet. Både C och FP har partiledare med bristande popularitet och det är extra jobbigt för små partier, säger Carl Melin, analyschef på United Minds.

Det är framför allt FP och KD som står för tappet ­inom Alliansregeringen. Göran Hägglunds Krist­demokraterna har i dag ­bara stöd av 3,3 procent av väljarna och skulle ramla ur riksdagen om det vore val i dag.

– KD har svårt att hitta en tydlig profil och har problem med att komma in

i debatten. När det väl hänt har det ofta handlat om ­personstrider eller sam­könade äktenskap. De skulle kunna hårdprofilera sig i värdekonservativa frågor, men då riskerar de att ­tappa väljare och skulle få svårare att få stödröster, säger Carl Melin.

”Mycket entusiasm”

KD:s partisekreterare Acko Ankarberg medger att läget är tufft för partiet och för regeringen.

– Men den här helgen har vi haft valupptakt med ­våra valarbetare och det är ­väldigt mycket kämpaglöd och entusiasm ute i landet så jag ser ändå hoppfullt på året. Alliansen har precis presenterat bra skolförslag och vi kommer med fler ­besked till väljarna under våren, säger hon.

De stora partierna, S och M, ligger näst intill stilla i mätningen.

Carl Melin menar att ­Stefan Löfven och hans parti har misslyckats med att ­utnyttja det missnöje som finns med regeringen, trots att S-ledaren skulle bli statsminister om det var val i dag.

Målet: 35 procent

I januarimätningen har partiet stöd av 32,5 procent.

– Förra mandatperioden då de också satt i opposition hade S ofta ett större stöd. De har satt ett mål att nå 35 procent i valet, vilket är ett lågt resultat historiskt. De har varit dåliga på att visa att man står för ­något annat, något måste hända.

Partisekreteraren Carin Jämtin (S) menar att man i alla fall ligger över val­resultatet.

– Det är ungefär här vi ­legat ett tag, men det är ­inte tillräckligt bra. Lösningen är ingen annan än hårt jobb. Vi kommer de kommande månaderna att tydliggöra både våra egna förslag till hur jobben ska bli fler, utvecklingen i skolan ­vändas och regeringens jobb- och skolmisslyckande, ­säger hon.

Sverigedemokraterna bryter sin nedåtgående trend och har stöd av 10,8 procent i mätningen, vilket innebär att man med råge är tredje största ­parti.