Försvarsministern sågar MP:s utspel

Publicerad 2014-01-12

SÄLEN. Miljöpartiet kräver en EU-ledd fredskår i stället för upprustning.

Försvarsminister Karin Enström (M) kallar förslaget för "naivt".

– Erfarenheter från många av dagens konflikter visar att det krävs militär personal för att kunna få en säker utveckling, säger hon.

På Folk och Försvars rikskonferens i Sälen lanserade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson förslaget om att det bör inrättas en stark EU-ledd fredskår. Förslaget presenteras tillsammans med de gröna systerpartierna runt om i Europa inför EU-valet ­i maj.

Kårens främsta uppdrag ska vara en ­”omvandling av konflikter som skapats av människor, exempelvis genom att förhindra att konflikter eskalerar samt att bidra till avspänning av konflikter.”

– Det finns så oerhört mycket man kan göra innan ett krig bryter ut, och det är inte alls omöjligt att förutse var det blir, sa Åsa Romson till Aftonbladet.

"Förslaget är naivt"

Men försvarsminister Karin Enström menar nu att MP:s förslag är naivt.

– Erfarenheter från många av dagens konflikter visar att det krävs militär personal för att kunna få en säker utveckling, säger hon.

Enligt MP så ses fredsarbete ofta som "något gulligt vid sidan om" i militära sammanhang. Men Karin Enström menar att EU redan har många instrument för krishantering.

– Det är det som skiljer EU från många andra organisationer, att man har hela skalan av diplomati, handel, ekonomi, bistånd och en militär styrka. Och det är det som kan skapa säkerhet, en kombination av dessa element, säger hon.

Ministern undrar också hur MP:s förslag går hem hos Socialdemokraterna.

– Stefan Löfven kommer också till rikskonferensen och jag vill veta hur han ser på det här utspelet och på MP:s budgetförslag om att skära sju miljarder på försvaret, säger hon.

Hägglund: Det är inte frågan för dagen

KD:s Göran Hägglund tycker att MP-förslaget inte tillför särskilt mycket till debatten.

– Jag vill ogärna tala ner initiativ som handlar om att människor ska prata mer med varandra och att man ska göra större insatser för medling. Men det är inte det som är frågan för dagens Sverige, det är hur vi organiserar och bestyckar det försvar som är nödvändigt för att vi ska kunna försvara vår demokrati och vårt folk.