SD-toppen om våldtäktsmyt: ”Det är fakta”

Publicerad 2014-01-08

SD:s vice ordförande i Karlskrona skriver på Facebook att "våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur".

Inte alls rasistiskt, enligt Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund.

– Det är ju fakta, säger han enligt Blekinge Läns Tidning.

En myt, menar islamologen Jan Hjärpe.

Michael Hess är ledamot i utbildningsnämnden och SD:s vice ordförande i Karlskrona. I juli skrev han, i en kommentar till en länk på Facebook, att "det är djupt inrotat i Islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter Islams lära".

Kan inte svara på var

När han intervjuas av den antirasistiska sajten Inte rasist men backar han något men säger:

– Inte riktigt så. Däremot är det väldigt inlindat i koranens lära.

IRM: Att man ska våldta kvinnor?

– Nej, men att man har rätt att göra det om de är kufar. Man har rätt som muslim att våldta otrogna (icke muslimer).

Blekinge Läns Tidning, BLT, skriver om Hess utspel i dag och har pratat med Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund. Han menar att Hess uppfattning inte alls rimmar illa med partiets nolltolerans mot rasism.

– Det är ju fakta. Det står i koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod, säger Bylund enligt BLT.

"Det är en myt"

När tidningens reporter frågar var i koranen det står kan Bylund inte svara, men fortsätter hävda att det "är belagt".

Professor emeritus Jan Hjärpe, islamolog vid Lunds universitet som läser koranen på arabiska, avfärdar bestämt påståendena:

– Vilka dumheter. Det står inget sådant i koranen. Det är en myt, närmast en fabel som uppstod på medeltiden, säger han till BLT.

Jan Hjärpe säger till tidningen att Sverigedemokraterna sprider myter om islam och muslimer för att fiska röster bland fördomsfulla människor. Jag har mött den där myten om våldtäkterna många gånger. Och varje gång jag frågar var de har läst det i koranen kan de inte svara, säger Hjärpe till tidningen och fortsätter:

– Folk som inte vet bättre tror att myterna är sanna.

BLT skriver också om flera andra Facebookinlägg som gjorts av Hess. Under dagen meddelade SD:s medlemsutskott att man ska titta närmare på dem och att man vid sitt nästa möte den 16 januari kommer att diskutera hur frågan ska hanteras, rapporterar TT.