Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Dödsdömd norrman åtalas för mord på cellkamrat

Publicerad 2014-01-07

Tjostolv Moland och Joshua French dömdes i december 2009 till döden för mord på sin chaufför.

Norrmännen dömdes till döden i Kongo.

I dag åtalas Joshua French för att ha dödat kamraten Tjostolv Moland.

Nu vädjar norska statsministern Erna Solberg tillsammans med sin brittiska kollega David Cameron för att French ska utlämnas till Norge.

Norska legosoldaterna Joshua French och Tjostolv Moland greps 2009 misstänkta för att ha mördat sin chaufför. De misstänktes också för bland annat spioneri.

De dömdes båda till döden och har sedan dess suttit fängslade i Kongo.

Börjar i dag

I höstas mördades Moland och cellkamratern Joshua French misstänks för mordet. Rättegången mot honom började i dag, tisdag, i militärens högsta domstol i Kinshasa, enligt Verdens Gang.

– Jag kan inte göra annat än att hålla mig passiv till det som sker. Jag kommer att svara på alla frågor, sa French till NTB kort före rättegångsstarten, skriver TT.

Under förhandlingen protesterade Frenchs norske advokat, via den kongolesiske försvarsadvokaten, mot tolken som ska översätta vad French säger på engelska till franska, skriver TT-NTB.

Efter ytterligare tolkproblem bestämde rätten att bryta rättegången och att den ska återupptas frst på fredag, rapporterar nyhetsbyråerna.

Vädjar till presidenten

Innan rättegången vädjade Norges statsminister Erna Solberg och Storbritanniens premiärminister David Cameron för att French ska utlämnas till Norge.

De två har skrivit ett brev som under måndagen överlämnades till Kongos president Joseph Kabila av norska och brittiska sändebud i landet, enligt VG.

– I dag uttrycktes stor oro för Joshua Frenchs situation. Brevet innehåller en vädjan till presidenten om att finna en väg som för det möjligt att skicka French tillbaka till Norge. Samtidigt underströks det att detta ska ske på ett sätt som respekterar båda ländernas lagar, säger Norges särskilda sändebud i Kongo Kai Eide till VG.