Slipp depression - drick vin och kaffe

Publicerad 2014-01-07

Forskare vid Harvard har gjort en omfattande studie på hur mat påverkar vårt välmående.

Glädjebeskedet: nu kan du skölja ner broccolin med vin.

Kombinationen är en nyttighetsbomb som skyddar mot depression, enligt Harvardforskare.

Forskare vid Harvard school of public health har gjort en omfattande studie på hur mat påverkar vårt välmående.

Forskarna kopplar samman risken för depression med inflammationsdrivande mat som sockrade drycker, vitt mjöl och margarin.

Skyddar mot depression

Vin, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker tycks däremot skydda mot inflammation och därmed mot depression, skriver Svenska Dagbladet.

Forskarna har i 12 år följt 43 685 kvinnor i åldern 50-77 år. De som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande, skriver Svenska Dagbladet.

Får medhåll av svensk expert

Forskarna betonar samtidigt att inget enskilt livsmedel ensamt kan orsaka en depression.

Däremot finns det tidigare forskning som kopplar ihop matvanor med depression.

– Jag tror att det finns ett samband mellan kost och depression. Jag har varit psykiater i 30 år och pratat med mina patienter om kosten de senaste tio åren, säger Bo H Jonsson, medicine doktor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet till tidningen.

Enligt honom finns det en tydlig koppling mellan depression och hur mycket socker och fett man sätter i sig.