Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Fylla och bråk gav stökig nyårsnatt

Uppdaterad 2024-01-05 | Publicerad 2014-01-01

Nyårsaftonen startade lugnt, men strax efter tolvslaget började polis runt om i landet få larm om fylla, slagsmål och raketskador.

Polisen i Västra Götaland tog emot nio anmälningar om våldtäkt under natten.

– Det är väldigt mycket, säger Thomas Fuxborg, polisens informatör till Göteborgs-Posten.

Polisen i Göteborg hade en del stök före tolvslaget. En man knivskars i en axel på Göteborgs central vid 19-tiden. Han fördes till sjukhus och polisen rubricerar händelsen som grov misshandel. Ingen har gripits.

Strax före 21 rånades en kvartersbutik i Bergsjön av tre knivbeväpnade personer. Det är oklart om de kom över något. Ingen kom till fysisk skada.

Nio fall av våldtäkt

En fyrverkeripjäs misstänks ligga bakom en plötsligt uppflammande brand i Djurgårdsskolan i Majorna i Göteborg, men den slocknade lika snabbt.

– Under natten har vi haft mycket fylleri, misshandel och bråk, men inget häpnadsväckande eller några stora personskador, säger Susanne Arvidsson, vakthavande polisbefäl i Göteborg.

Under natten tog polisen i Västra Götaland emot nio anmälda fall av våldtäkt.

– Det är väldigt mycket. Vad vi kan säga om anmälningarna är att det inte är våldtäkter som ska ha skett utomhus. Sedan får vi se om det kommer in fler anmälningar om våldtäkt under dagen, säger Thomas Fuxborg, informatör vid polisen i Västra Götaland till Göteborgs-Posten.

Bet av finger

I Kristinehamn är en pappa anhållen misstänkt för att ha bitit av fingret av sin son.

– Det var ett bråk som varit i hemmet. Jag vet inte vad det är som utlöst händelsen, säger Ronny Brattström, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen till Aftonbladet.

Larmet om misshandeln kom till polisen vid 03.30-tiden. Pappan greps i bostaden och sitter nu anhållen misstänkt för grov misshandel. Den vuxna sonen fördes till sjukhuset i Karlskoga, men det är okänt hur allvarlig skadan är.

I övrigt var hala vägar i länet ett större bekymmer än nyårsstök, med flera trafikolyckor, men utan allvarliga skador.

Under natten fick Jämtlandspolisen ta hand om flera berusade och ibland stökiga personer.

Raket orsakade balkongbrand

I Malmö rymde två män från Fosieanstalten. Larmet om rymningen kom strax efter midnatt och de två hade inte fångats in ännu tidigt på nyårsdagens morgon.

– Vi har i nuläget ingen anledning att betrakta dem som farliga, säger Jimmy Modin, informatör vid Skånepolisen till Aftonbladet.

En raket avfyrad från en balkong i Helsingborg startade en brand som spred sig till ytterligare tre balkonger och även totalförstörde en lägenhet i huset i stadsdelen Högaborg. En person fick lindriga rökskador, och det finns misstankar om allmänfarlig vårdslöshet. I Karlshamn sköts en raket genom ett fönster i stadshuset och där väntar en anmälan om skadegörelse.

– I övrigt har vi haft en jämförelsevis lugn nyårsnatt i Skåne och Blekinge, som en extra stökig lördag ungefär med mycket bråk och fylleri, men utan allvarliga personskador, säger Norling till TT.

– Hala vägar har ställt till det också, framförallt i nordvästra Skåne, med en hel del trafikolyckor.

”Fylla, tjafs och bråk

Stockholmspolisen har haft en stökig natt, men utan allvarliga personskador.

– Fylla, tjafs, bråk och misshandel – 99 av 100 ärenden är alkoholrelaterade. Vi betar av det sista nu här vid femtiden och hoppas bara att folk ska börja ta sig hem, säger Eva Nilsson, polisens informatör.

I Upplands Väsby, norr om Stockholm, fick en person en raket i ansiktet, men klarade sig enligt polisen undan med en sårskada vid munnen och en "fläskläpp".

– Man får väl säga att det var tur ändå, säger hon.

Vid Slussen på Södermalm samlades vid midnatt traditionellt tusentals människor för att se fyrverkerierna över Strömmen.

– Det har gått bra, det blev ingen jätteträngsel förutom när folk skulle hem igen, men där fick vi hjälp av tunnelbanepolis att portionera in folk i tågen, säger Eva Nilsson.

I Uppsala län beskriver polisen nyårsnatten som lugn. Under natten har polisen omhändertagit runt ett trettiotal berusade personer samt åkt på en del mindre misshandelsfall.

– Det var en väldigt bra nyårsnatt polisiärt, vi hade ingen brottslighet och ingen gripen, säger Torsten Hemlin, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.