Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

FRA hackade datorer – åt USA

Publicerad 2013-12-11

”Uppdrag granskning” avslöjar: Så har FRA samarbetat med NSA

FRA har hjälpt USA att hacka datorer.

Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning i dag.

– Detta kan få utrikespolitiska konsekvenser, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Peter Rådberg till Aftonbladet.

Uppdrag gransknings reportrar Sven Bergman och Fredrik Laurin har träffat frilansjournalisten Glenn Greenwald – som fick ta emot alla NSA-dokument från Edward Snowden i juni – och nu befinner sig i Rio de Janeiro med frilanskollegan Ryan Gallagher.

Samarbetet mellan Försvarets Radioanstalt, FRA, och den amerikanska underrättelsetjänsten NSA är betydligt tätare än vad som hittills avslöjats, visar de dokument som Greenwald och Gallagher gett Uppdrag granskning tillgång till.

– Det finns många noteringar i dokumenten om hur nöjda NSA är över samarbetet med FRA, mer än med någon annan samarbetspartner i Europa undantaget Storbritannien, säger Ryan Gallagher i programmet.

Operationen var en succé

Uppdrag granskning kan avslöja att FRA:s ledning hade ett tredagars möte i Baltimore med NSA:s högsta ledning 24–26 april i år. Handlingarna från mötet visar att FRA har fått tillgång till Xkeyscore, som är NSA:s mest avancerade söksystem för att få fram information ur det gigantiska material som samlas in via NSA:s signalspaning. Med hjälp av Xkeyscore kan en enskild dator övervakas i realtid.

Sittande vid sitt skrivbord kan operatören på NSA komma åt innehållet i folks e-post, sökhistorik, chattar och sociala forum. Dokumenten visar bara att FRA har fått tillgång till Xkeyscore, inte om de har använt det.

Vid Baltimoremötet konstaterar deltagarna från FRA och NSA att det gemensamma "Operation Winterlight" varit en succé. Vad operationen innebär är oklart, men den kan syfta på NSA:s Quantumsystem.

Uppdrag granskning kan i programmet avslöja att FRA har hjälpt NSA att hacka datorer via Quantumsystemet. Quantum är USA:s hemliga hackningsprogram, som kan infektera datorer så att de kan styras och avlyssnas av NSA.

”Sverige verkar inte brytt sig”

FRA ska i 100 fall under våren 2013 ha manipulerat datatrafik så att NSA skulle kunna fånga upp och hacka den aktuella datorn. I fem av dessa fall ska datorn sedan framgångsrikt ha angripits av NSA:s Quantumservrar.

NSA-dokumenten som Uppdrag granskning fått tillgång till visar att den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ ville dra sig ur hackningen, eftersom den inte hade stöd i lagen. FRA hade däremot inga betänkligheter:

– Sverige verkar inte ha brytt sig om det legala ramverket. Det är verkligen ett skakande faktum, säger Ryan Gallagher i programmet.

Vilket land de 100 utsatta datorerna fanns i framgår inte av dokumenten som Uppdrag granskning fått tillgång till. FRA vägrar att kommentera innehållet i programmet.

”En klapp på axeln”

Aftonbladet har talat med tre ledamöter i riksdagens försvarsutskott. Peter Rådberg (MP) är mycket upprörd:

– När det visade sig att NSA hade tappat miljarder datorer och buggat Angela Merkel och Brasiliens president reste sig en hel värld och protesterade. Men Storbritannien och Sverige var tysta. "Så här gör alla", sade Bildt.

– Nu kommer svaret på varför Sverige var tyst — för att vi hjälpt USA med detta. Sverige är en del av detta system. Detta kan få utrikespolitiska konsekvenser. Man kan fundera på om Merkel och andra i Europa kan lita på Sverige.

Menar du att FRA kan ha hjälpt NSA att hacka Angela Merkels telefon?

– Rent teoretiskt kan det vara så. Men det intressanta är inte vilka datorer de går in i, utan att de gör det.

Hur ser du på att Sverige fått tillgång till Xkeyscore?

– Sverige har fått något tillbaka av USA naturligtvis. Det är en klapp på axeln, tjänster och gentjänster, säger Rådberg.

”Näst intill krisartat”

Allan Widman (FP) säger:

– Gör man dataintrång så är det illegalt i vårt land. Men jag har fått ett tydligt besked från FRA:s företrädare att de följer svensk lagstiftning. Tills motsatsen bevisas utgår jag ifrån att deras uppgifter är korrekta.

Torbjörn Björlund (V) säger:

– Detta är näst intill krisartat. Att utbyta information är en sak. Men om FRA rent tekniskt hjälper till med saker så går det utöver lagen.
 

 Uppdrag granskning sänds kl 20.00 på onsdagskvällen.

ANNONS