Ingick samarbete med USA – när Sverige var ”neutralt”

Publicerad 2013-12-09

Folkrättsexperten: Klart att det är besvärande

FRA:s nära samarbete med USA började redan på 50-talet, rapporterar SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Avslöjandet är känsligt på grund av Sveriges långa historia av uttalad militär alliansfrihet.

– Det är klart att den ledande kretsen då var medveten om eventuella avtal, säger Björn von Sydow (S), försvarsminister mellan 1997 och 2002.

”Ännu ett exempel på hur den svenska neutralitetspolitiken fördes med dubbla förtecken”, säger folkrättsexperten Ove Bring.

Topphemliga dokument som SVT:s ”Uppdrag granskning” har tagit del av visar att Sverige redan 1954, då vi var alliansfria och skulle vara neutrala i krig, ingick ett topphemligt avtal med de fem länder som i underrättelsesammanhang kallas ”The five eyes”: USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Enligt SVT innebar det så kallade UKUSA-avtalet ett intimt informationsutbyte mellan länderna.

Ove Bring, författare av boken ”Neutralitetens uppgång och fall” och professor emeritus i internationell rätt, tycker att avslöjandet är pikant.

– Det är klart att det är besvärande när man tittar på det i en historisk backspegel. Vår neutralitetspolitik gällde ju fullt ut 1954.

”Demokratiskt underskott”

Han menar att de styrande på den tiden sa en sak till sin befolkning, men gjorde en annan.

– Det här är ännu ett exempel på hur den svenska neutralitetspolitiken fördes med dubbla förtecken. Under det kalla kriget levererade framför allt socialdemokratiska regeringar ett demokratiskt underskott i förhållande till sin egen befolkning. Folket fick inte reda på att vi hade ett samarbete med väst. I det offentliga rummet fördes det fram en annan retorik som var lite manipulerad, säger Ove Bring.

Avtalet fortsatte att gälla ända fram till 2004 då ett ännu tätare samarbete ska ha ingåtts direkt mellan FRA, amerikanska NSA och brittiska GCHQ.

Björn von Sydow (S), försvarsminister mellan 1997 och 2002, säger att han inte känner till avtalet från 1954.

– Däremot blev jag orienterad om underrättelseutbyte på olika sätt. Men det var ju socialdemokratiska regeringar ända fram till 1976, så det är klart att den ledande kretsen då var medveten om eventuella avtal.

Var det någon på din tid som var emot sådana samarbeten med tanke på Sveriges uttalade neutralitet?

– Det känner jag inte till, faktiskt.

Marita Ulvskog (S), tidigare civil- och kulturminister samt partisekreterare mellan 2004 och 2009, känner inte heller till avtalet, men säger att den svenska alliansfriheten har varit väldigt viktig.

– Och det är den fortfarande. Det är därför vi har en särskild överenskommelse, Finland och Sverige, när det gäller EU:s försvars- och säkerhetspolitik, att vi är neutrala länder och att vi hanterar de frågorna självständigt och inte via EU, säger Ulvskog och fortsätter:

– Men det är klart att det har varit diskussioner om innehållet i alliansfriheten beroende på hur läget har sett ut i världen. Under de 37 år jag har varit medlem har det varit en livlig diskussion om de här frågorna inom socialdemokratin. Det är verkligen inget förbjudet ämne.

”Skyddad på topphemlig nivå”

I ett dokument från juni 2006, bara några månader före det svenska regeringsskiftet, skrev NSA att samarbetet med FRA var topphemligt med anledning av Sveriges neutrala roll i världspolitiken: ”Relationen med Sverige är skyddad på topphemlig nivå på grund av det landets politiska neutralitet.”

Men enligt Ove Bring är frågan inte särskilt laddad längre.

– Jag tycker inte att det här är så känsligt efter 1995. Både socialdemokratiska och borgerliga regeringar är egentligen överens om att neutralitetspolitiken har upphört efter EU-inträdet. Men detta har inte alla förstått i vår omvärld.