Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Så mycket stal Piratebay-grundaren från Kronofogden

Publicerad 2013-12-05

Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg i rättssalen.

Piratebay-grundaren Gottfrid Svartholm-Warg har redan dömts för hackerintrånget.

Men först nu blir det tydligt exakt vad han och kumpanerna kom över.

En halv miljon känsliga uppgifter om skuldsatta svenskar spreds över världen, avslöjar Dagens Nyheter i dag.

Redan när det avslöjades beskrevs det som ett av de största dataintrången i svensk historia.

Gottfrid Svartholm-Warg hade brutit sig in i IT-företaget Logicas servrar och kommit över bland annat 10 000 skyddade personnummer och listor över polisanställda. På servrerna fanns känsliga uppgifter från både Kronofogden och Skatteverket.

Alla skuldsatta svenskar

Men medan uppgifterna om hur mycket som stals från Skatteverket har varit känt har Kronofogden försökt dölja vidden av hackerintrånget, avslöjar DN.

I en rapport som publicerades i oktober i fjol beskriver Kronofogden den stulna informationen som "inte känslig". Frågan är om de närmare 500 000 skuldsatta svenskar som fanns i registret tycker samma sak.

Enligt DN kom Piratebay-grundaren över uppgifter om alla svenskar som just då hade skulder hos Kronofogden. Han fick tag på uppgifter om personnummer, hemadress och exakta belopp om hur mycket de var skyldiga.

– Det var uppenbart att man ville att det här skulle tystas ner, ordern var att ligga lågt och att få det här till att bara handla om Skatteverket och läckaget av skyddade personnumren, säger en uppgiftslämnare till DN.

Kronofogden har, enligt DN, dolt omfattningen av dataintrånget för både allmänheten, polisen och åklagare.

Åklagare kritisk

Enligt Henrik Brånstad, pressekreterare på Kronofogden, ansåg man att uppgifterna inte var känsliga eftersom uppgifterna ändå var offentliga.

– Vem som helst kan ringa hit och få den informationen i alla fall så vi såg inte att det fanns något behov att gå ut med några särskilda informationsinsatster, säger han till DN.

Men det stämmer inte, enligt DN. Registret ska utöver det ha innehållit information om personer som redan hade betalat sina skulder och vars uppgifter därför borde vara sekretessbelagda.

Henrik Olin, som var åklagare under rättegången, är nu kritisk mot Kronofogdens agerande.

– Kronofogden är den myndighet som tog minst allvarligt på dataintrånget eftersom en stor del av uppgifterna som kopierats har varit allmänna handlingar. Jag delar inte deras uppfattning. Min och Kronofogdens uppfattning om allvarlighetsgraden skiljer sig åt, säger han till DN.

Enligt DN har Svartholm Warg efter attacken delat uppgifterna på chatforum på internet. Han dömdes i september i år till ett års fängelse i Hovrätten. Sedan dess har han utlämnats till Danmark där han misstänkts för ett stort intrång i danska polisens register.