Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Genetiker: Människan härstammar från svin

Uppdaterad 2013-12-01 | Publicerad 2013-11-30

Eugene McCarthys teori omkullkastar vårt ursprung

Eugene McCarthys teori omkullkastar människans ursprung.

Vi är en korsning mellan schimpanser och ett annat djur. enligt genetikern:

”Svaret är Sus scrofa, en helt vanlig gris”.

Genetikern Eugene McCarthy, tidigare forskare vid delstaten Georgias universitet, säger att människan är en ”hybridskapelse” från ett kärleksmöte över artgränserna.

Enligt McCarthys teori visar våra gener spår från schimpanser men vi har också delar som särskiljer oss från alla andra primater, uppger Daily Mail.

Unika likheter

Och de unika genskillnaderna gör att det bara kan vara ett annat djur som är vår förfader tillsammans med schimpansen – grisar.

McCarthys teori är att någon gång innan människan vandrade på jorden så har ett vildsvin parat sig med en schimpans.

Sedan har hybriden som uppstått ur mötet parat sig med varandra och till sist – människor.

Vår ”hårlösa hud”, utstickande näsor och ögonfransar är några av de unika dragen vi delar med grisfamiljen, enligt Daily Mail.

Massiv kritik

Men utöver utseendet finns även andra unika likheter mellan människor och grisar enligt McCarthys teori. Som bevis för det nämner han hur lika vår hud och organ är, så lika att de grishjärtan kan transplanteras till människor.

Men hans teori är också kraftigt ifrågasatt av andra genetiker. Bland annat menar de att en grisspermie aldrig skulle kunna befrukta ett schimpansägg. En genetiker beskriver ett korsningsförsök mellan dessa djur som en ”katastrof”, enligt Daily Mail.

Födda ur en smutsig process

Men Eugene McCarthy låter sig inte slås ner av kritiken.

”Jag måste erkänna att jag initialt kände en viss avsky inför tanken på att vara en hybrid. Bilden av en gris som parar sig med en apa är inte vacker, inte heller tanken på en hord monstruösa halvmänniskor som parar sig i en hybridsvärm är vacker” skriver genetikern.

Men han menar att det viktiga är inte hur vi kom till – utan att vi finns:

”Goda saker kan födas ur en smutsig process”.