Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Dömd bombman greps igen

Publicerad 2013-11-30

En man och en kvinna, bosatta i Älvsbyns kommun, har anhållits misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen har tidigare dömts för förberedelse till mord, då han planerade en bombattack mot poliser.

Vid fredagens gripande anlände polisen med bombvagn.

Det är en 45-årig man och en yngre kvinna som på fredagen greps, misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, skriver Piteåtidningen.

De två ska ha förts till Luleå för att förhöras.

Vid 19-tiden på fredagen anlände ett flertal polisbilar till den aktuella fastigheten. enligt vittnesuppgifter till tidningen kom polisen till platsen med hundpatrull och vad man uppfattat som ett bombsläp.

På adressen för tillslaget bor en man som 2011 dömdes för förberedelse till mord, då han planerat en bombattack mot polier.

Hittade bombmanual

Mannen greps redan i november 2010, vid en misstänkt rattfyllekörning.

När en polispatrull grep honom började han prata om kemikalier och hur man gjorde bomber, samt att det var lätt att ta reda på polisernas hemadresser.

Polisen gjorde då en husrannsakan av hans bostad, vid vilken man fann både ett hagelgevär, en slaglåspistol och en hembränningsapparat. Vid ett senare tillfälle hittades även kemikalier och manualer för att tillverka bomber.

Hotade poliser

Mannen dömdes i mars 2011 till fyra års fängelse, bland annat för förberedelse av mord. Åklagaren ansåg att mannen planerat en bombattack mot poliser i Pite älvdal.

Hovrätten fastställde sedan samma dom, men högsta domstolen ändrade domen till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och ändrade straffet till 18 månaders fängelse.

Högsta domstolen ansåg att det inte gick att styrka att mannen tänkt använda bomberna till att döda poliser, även om det hade kunnat bli en konsekvens av tillverkingen.