”Allt frostigare mellan Sverige och Ryssland”

Publicerad 2013-11-28

Aftonbladet bevakar mötet på plats med reporter Pär Karlsson och fotograf Lotte Fernvall

VILNIUS. Utrikesminister Carl Bildt (M) har på sistone kampanjat stenhårt för att stärka EU:s band med Ukraina.

Men ansträngningarna har misslyckats och samtidigt har relationen mellan Ryssland och Sverige blivit allt frostigare.

– Den ser inte alls bra ut i dag, säger Stig Fredrikson, Rysslandsexpert och mångårig medarbetare på SVT.

I dag inleds det stora öst-toppmötet i Litauens huvudstad Vilnius. Under två dagar ska EU:s toppledare, däribland statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och utrikesminister Carl Bildt (M), träffa länderna som ingår i det Östliga Partnerskapet. Bland annat ska Moldavien och Georgien skriva på nya frihandelsavtal med EU.

EU:s mål med samarbetet österut är både politiskt och ekonomiskt. Men partnerskapet är långt ifrån populärt i Ryssland.

Carl Bildt aktiv

Sverige, företrätt av Carl Bildt, har tillsammans med Polen lett arbetet med att försöka få Ukraina och fem andra öststater att skriva på avtal med EU. Men efter hårda påtryckningar, både ekonomiska och politiska, från Moskva har ukrainarna nu sagt nej till både Bildts och EU:s besvikelse.

Enligt Stig Fredrikson, Rysslandskännare och mångårig medarbetare på SVT, är relationen mellan Ryssland och EU nu inte alls god. Och mellan Sverige och Ryssland är tonen nu allt mer kylig efter Carl Bildts kampanjande. Men Fredrikson menar att Ukrainas beslut inte behöver vara för evigt.

– Många i Ukraina har fått smak på självständigheten och är inte beredda att ge upp makt till Moskva. Mitt intryck är att det värnar sin självständighet. Det Putin gjort nu tror jag kommer slå tillbaka mot Ryssland, säger han.

Från Moskva lyfter man ofta fram de gamla banden mellan Ryssland och Ukraina som ett argument för att ukrainarna ska samarbeta österut i stället för västerut.

– Ukraina är utan tvekan det viktigaste av de före detta Sovjetrepublikerna för Ryssland. Det hänger inte bara ihop med att det störst och strategiskt viktigast. Länderna har en gemensam historia som går mer än tusen år tillbaka. Det finns ett band länderna emellan som Ryssland hela tiden betonar, att de inte är två länder utan ett och samma slaviska broderfolk, säger Fredrikson.

EU vill se mer ekonomiskt samarbete

EU däremot, ser ett tätare ekonomiskt samarbete som ett sätt att främja de värden unionen grundades på.

– Det handlar om att med hjälp av ökad handel främja de värden som västeuropa står för. Man försöker på något sätt främja de demokratiska grundvärderingarna som EU bygger på med hjälp av handelsutbyte. Får folk det bättre genom ökad handel blir de också mer mottagliga för demokrati.

Fredrikson berättar också att dagens möte, och hela närmandet mellan EU och de gamla Sovjetrepublikerna, ses som något väldigt negativt i Mosvka.

– Nu kan de ju inte förhindra Georgien och Moldavien att skriva på. Men ryssarna har redan sagt att det kan bli en kall vinter i Moldavien, vilket säger en hel del. Men ryssarnas attityd säger också väldigt mycket om hur de inte tycker EU är en särskilt tung spelare i storpolitiken.

Carl Bildt har i veckan kommenterat ukrainarnas beslut på sin blogg. Där skriver han:

"Exakt vart den ukrainska statsledningen syftar är inte alldeles lätt att förstå om man tar del av deras olika offentliga uttalanden. Det talas om en ”paus” och om behov av att på ett eller annat sätt ordna de ekonomiska relationerna med Ryssland, men vad detta konkret innebär framgår egentligen inte."