Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Flest nya jobb till utrikesfödda

Publicerad 2013-11-25

Sedan regeringen tillträdde 2006 har mer än hälften av alla nya jobb gått till utrikesfödda.

Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Det är ju en följd av stora ansträngningar, vi har gjort en arbetslinje, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till radion.

Erik Ullenhag (FP).

Regeringen har länge framhävdat att de skapat över 200 000 jobb sedan den tillträdde 2006. Och n

u visar statistiken att över hälften av jobben gått till utrikesfödda.  

– Vi har över 200 000 fler sysselsatta. Det är ju en följd av stora ansträngningar, vi har gjort en arbetslinje. Trots finanskris och utdragen lågkonjunktur så jobbar nu fler, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP) till Ekot.

”Positiv utveckling”

Sysselsättningen är totalt sett fortfarande lägre bland personer som är födda utanför Sverige. Enligt Statistiska centralbyråns siffror har 230 000 nya jobb skapats sedan 2006. Av dem har 160 000 gått till personer som är födda i ett annat land än Sverige. Bara 70 000 jobb har gått till svenskfödda.

– Så vi har på det viset sett en väldigt positiv utveckling vad det gäller invandrare på svensk arbetsmarknad där vi i dag aldrig haft så många som är födda i ett annat land som faktiskt går till jobbet, säger ministern till radion.

Inget nederlag

Men integrationsministern menar att de inte inte går att se det som ett dåligt betyg att inte fler svenskfödda fått jobb.

– Nej, det här handlar om att vi har nått de grupper som har stått längst från arbetsmarknaden. Det är en väldig framgång. Det vi fortfarande har, den största utmaningen, det är ju ungdomsarbetslösheten och vi har ett mål om full sysselsättning i regeringen och det är klart att vi har mer kvar att göra, säger Erik Ullenhag (FP) till Ekot.