VM-titel för norska schackundret

Publicerad 2013-11-22

Hela Norge jublar och hyllar sin nationalhjälte.

I dag tog det 22-årige schackundret Magnus Carlsen hem världsmästartiteln.

Carlsen är den näst yngste världsmästaren genom tiderna.

– Det känns bra, säger Magnus Carlsen, efter ett rafflande parti.

Magnus Carlsen och hans motståndare Viswanathan Anand.

I det tionde partiet avgjorde Magnus Carlsen, 22, världsmästerskapet i schack. Slutresultatet blev 6,5-3,5, efter att Carlsen och den förre regerande världsmästaren Vishy Anand, 43, spelat remi, det vill säga oavgjort.

Den som först får 6,5 poäng blir världsmästare, och Carlsen behövde bara remi för att ta över titeln.

Anand bjöd in Carlsen till en dragrepetition drygt en timme in i partiet. Skulle spelarna upprepa samma drag tre gånger i rad så skulle det bli remi. Men Carlsen valde att gå för seger. Han säger att det sista partiet till en början såg ut att gå till hans fördel men att positionerna blev allt för komplexa och svårbedömda en bit in i partiet.

– Då förde jag partiet mot remi.

Carlsen gick obesegrad genom mästerskapet, med tre vinster och sju partier som slutade i remi.

Han är den förste från Norden som har vunnit titeln och den näst yngste världsmästaren genom tiderna.

"Försökte föra mot remi"

Vishy Anand hyllade den nya världsmästaren efter det sista partiet.

– Mina fel skedde inte av sig själv. Han har uppenbart gjort ett strålande jobb, sa Anand på presskonferensen direkt efter partiet.

– Jag är besviken på mitt spel, trots det stora stödet kom jag inte igång. Jag beklagar att jag inte gjorde det bättre inför mina fans.

Magnus Carlsen säger att Anand har varit ett bra motstånd.

– Anand har varit världsmästare i många år, och han är uppenbart en av de bästa någonsin. Jag är ärad att få spela mot honom och väldigt glad att jag lyckades slå honom, sa Carlsen på presskonferensen.

Den tidigare schackvärldsmästaren Garri Kasparov twittrade efter den norska segern:

"Grattis till Magnus för hans seger! Han fortsätter att överträffa de högsta förväntningarna med sin skicklighet och sin orubblighet. Tre hurrarop!!", skriver han enligt TT.

Prissumman är motsvarande 15 miljoner kronor. Vinnaren får 60 procent, medan 40 procent går till förloraren.

Carl Fredrik Johansson, ordförande i Sveriges schackförbund, säger att Carlsen spelade som förväntat, stabilt och ihärdigt, och tror att norrmannen kommer vara världsmästare även om tio år.

– Han är ju klart bäst, det finns inget som talar för att han inte kommer vara det, säger han.

Carlsens vinst betyder mycket för schackspelandet i Norden, menar Johansson.

– I Norge har ju schackbrädena tagit slut i affärerna. Det är han och Northug. Men vi har ju också väldigt många barn i Sverige som spelar schack. Har de en sån här kille som förebild kommer det hjälpa till, utan tvekan.

Enormt intresse

Carlsen är en nationalhjälte i grannlandet Norge.

Alla de stora medierna har sänt otaliga timmar live från Indien. VG och NRK har anlitat flera schackexperter som kommenterar varje parti, allt från det senaste draget till färgen på spelarnas kavajer. Och schack-VM har lockat storpublik. Norska skolelever har följt dramat, schackspel toppar listan på nerladdade appar och försäljningen av schackbräden ska dessutom ha tredubblats i landet de senaste veckorna.

Norge har helt enkelt drabbats av schackpsykos.

– Jag vill gratulera Magnus Carlsen. Han har inte bara vunnit världsmästerskapet i Indien. Han har också skapat schackfeber i Norge, säger den norska statsministern Erna Solberg till VG.

Det 22-åriga schackundret är inte bara landets fixstjärna, han är också schackvärldens omslagspojke. Time utsåg honom till en av världens mest inflytelserika personer, medan Cosmopolitan utsåg honom till en av världens sexigaste män 2013.

Resan började dock långt tidigare.

Spelar svårläst

Magnus Carlsen lärde sig spela schack som femåring. Sedan gick det snabbt. Redan vid 13 års ålder blev han stormästare. Samma år spelade han remi mot "schackens störste", den då regerande världsmästaren Garri Kasparov.

Carlsen har kallats schackets Mozart, spelstilen beskrivs som svårläst och "intuitiv".

– Den största skillnaden mellan honom och alla andra i världseliten är att han har en uthållighet och en förmåga att vilja hitta en grej till. Han försöker igen, han ger dem inte en lugn stund, säger Carl Fredrik Johansson.

I en dokumentär med tidningen VG har han berättat att han håller flera tusen schackpartier i minnet, drag för drag. I samma dokumentär slår han tio schackspelare på elitnivå. Med förbundna ögon.

Magnus Carlsen är sedan 2010 rankad som etta i världen, med en kort period som tvåa.

ANNONS