"Det var så starka vindar så att man tappade andan"

Publicerad 2013-11-17

Större delar av Norrland drabbades under helgen av stormen Hilde.

Den har nu dragit vidare men har lämnat kvar sina spår av förödelse.

– Jag försökte att undvika att gå så nära träd som möjligt eftersom jag var rädd att de skulle falla ner, säger 17-åriga Linnéa Mattiasson från Östersund.

Stormen Hilde slog under helgen till med full kraft mot större delar av Norrland.

Efter att ha dragit vidare österut lämnar den kvar förödelse.

Många hushåll saknar bland annat el och byggnader och egendomar har fått betala priset för stormen.

17-åriga Linnéa Mattiasson från Östersund bor i närheten av en lyftkran som välte av de starka vindarna.

– Vi hade blivit uppmanade att stanna inne hela tiden. Men jag var tvungen att gå iväg och handla lite. Då såg jag hur den enorma lyftkranen hade vält. Det var bara tur att den välte mot andra sidan och inte mot huset som de håller på att bygga, säger Linnéa Mattiasson.

Det är fortfarande blåsigt i Östersund men det värsta vindarna har gett med sig.

– Det är lite lugnare nu än vad det var inatt. Men då var det obehagligt. Det var så starka vindar så att man tappade andan när de blåste mot en. Jag försökte att undvika att gå så nära träd som möjligt eftersom jag var rädd att de skulle falla ner, säger Linnéa Mattiasson.

Träd rev upp gravstenar

Ulf Skoglund, 44, är boende i Umeå och vaknade upp mitt i natten av de starka vindarna.

– Jag blev ju genast väldigt orolig. Det är inte ofta som man vaknar av att det blåser direkt. Det var som att man ville sätta stormlinor på kåken för att den inte skulle blåsa bort, säger Ulf Skoglund.

Precis som i Östersund råder det lugnare förhållanden för tillfället i Umeå. Men Ulf Skoglund gjorde en ganska makaber upptäckt under morgonen i samband med att han skulle gå ut och gå med hunden.

– På kyrkogården som jag bor i nära anslutning till upptäckte jag att träden hade blåst omkull och därmed rivit upp gravstenar som låg i närheten av dem.

Hans egen egendom blev även drabbat av stormen i form av att hans växthus totalt blåste sönder.

Trofétallen över huset

Skidskyttestjärnan Björn Ferrys föräldrahem blev även drabbat av Hilde. Björn Ferrys mor, Margareta Ferry fick sig en chock när en stor tall från tomten välte över huset.

– Vi förlorade strömmen runt nio igår och gick då och la oss. Vid två tiden vaknade vi av en stor smäll. Vår stora och pampiga trofétall hade då vält över huset och slagit upp ett hål i taket som det bland annat stack grenar igenom, säger Margareta Ferry.

När ljuset väl hade lagt sig över huset ringde Margareta Ferry Björn Ferrys svärfar som kom med sin son och sågade av toppen på tallen. Då blev vikten mindre och eftersom tallen inte brutits av utan vält med tillhörande rötter ställde den sig helt enkelt till rätta igen.

– Nu ser den ut som en totempåle. Med tanke på att rötterna är intakta ska vi försöka behålla den. Vi vill helst inte göra oss av med den, säger Margareta Ferry.

Björn Ferry var även själv på plats och betvitnade det hela.

– När man vaknade på morgonen kunde man nästan ana vad som väntade. När jag kom fram till deras hus såg jag hur tallen låg på taket. Utöver deras tall har jag sett många nervälta träd i Storuman vilket är ovanligt för oss här uppe eftersom vi sällan drabbas av sådana stormar här uppe, säger Björn Ferry.