Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Ring inte upp 242-nummer

Publicerad 2013-11-17

Nu varnar polisen för bluffsamtalet från Kongo Anders, 41: Min son kom upp i sin maxsumma

Flera svenskar har blivit uppringda av ett okänt nummer med landskod 242.

Kunder hos Tre har fått flest samtal - i morse registrerade teleoperatören över 700 samtal i minuten.

– Det vi sett nu är att de ringt 0760-nummer i sina uppringningslistor, säger Erik Hörnfeldt, PR-chef vid Tre.

I helgen har Stockholmspolisen tagit emot ett stort antal samtal från personer som rapporterar en ny typ av bedrägeri.

Anmälarna har blivit uppringda på sina mobiler och ”hört ljud som om en kvinna skulle befinna sig i nöd”, skriver Stockholmspolisen på sin hemsida. Därefter har samtalen avbrutits. Kvar på displayen finns ett nummer med Kongo Brazzavilles landskod 242. Ofta har det varit numret +242 800 110 706.

Aftonbladetläsare runt om i landet har hört av sig och berättat att de fått samtal från fler misstänkta bluffnummer.

”Stön i bakgrunden”

”Från teleoperatör har framkommit att om man ringer upp något av de tre nummer som figurerat ­debiteras en mycket hög kostnad på uppringarens mobil”, skriver Stockholmspolisen.

Bedrägeriet har dock inte bara drabbat huvudstaden.

– Jag blev uppringd av ett nummer från Kongo redan i måndags eller tisdags. ­Sedan blev min sambo uppringd i går, och även min son och min dotter, säger Anders Wahlund, 41, från Uppsala.

Flera av hans grannar och bekanta ska ha råkat ut för samma sak.

Anders svarade på sam­talet.

– Det stönade i bakgrunden, det lät som en sexfilm av något slag.

Hans tolvårige son ringde dessutom upp numret.

– Det svarade, men sedan hände det inget. Nu får vi väl en räkning, antar jag. Han fick sms efter bara ­någon minut om att han kommit upp i sin max­summa.

Spärrar nummer

I går förmiddags hade teleoperatören Tre fått över 200 samtal från kunder i hela landet som fått bluffsamtalen. Och under söndagsmorgonen registrerade operatören 700 samtal i minuten.

Tres pr-chef Erik Hörnfeldt säger att företaget ­varit utsatta för liknande bedrägeriförsök tidigare.

– Om det är samma som då är det en eller flera datorer någonstans i världen som ringer samtal i nummerordning. När det gått fram någon signal lägger de på. Man kan ju inte tjäna på att ringa någon, men om man lämnar ett nummer i listan över missade samtal är det alltid några som ringer upp, och då får de ju betalt.

Tillvägagångssättet är ofta det samma:

– Förloppet i det här bedrägeriet är att samtalen börjar komma in. Vi spärrar något nummer och inom ett par minuter kommer samtal från ett nytt nummer, säger Erik Hörnfeldt.

Inte bara Tre-kunder

Han råder drabbade att polisanmäla.

– Då har man i alla fall något att visa sitt försäkringsbolag. Vi kommer naturligtvis göra vad vi kan för att de som har gått på det här inte ska behöva betala någonting, men vi kan inte garantera det. Tittar man på det här rent juridiskt är de som har ringt upp betalningsskyldiga, ­säger han.

Tres kunder verkar vara särskilt utsatta för bedrägeriförsöket, men även abonnenter hos andra svenska operatörer har hört av sig till Aftonbladet och berättat att de drabbats.

– Det beror troligtvis på att bedragarna tar nummerserier i turordning. Det vi sett nu är att de ringt 0760-nummer i sina uppringningslistor. Det är en stor serie nummer de ringer i hopp om att få napp någonstans, säger Erik Hörnfeldt.

I den nummerserien finns kunder som sedan har bytt till andra teleoperatörer.

– Måltavlan för de här bedragarna är folk som är snälla och väluppfostrade som ringer tillbaka.

ANNONS