Tjejer dog och försvann efter medlingsförsök
Publicerad 2013-11-17
Stödboendet Linneamottagningen medlade med föräldrar efter att flickor utsatts för hedersvåld.
Resultatet: Flera tjejer blev bortgifta mot sin vilja, en är försvunnen och en mördad.
Det avslöjar SR:s Kaliber i dag.
Förhoppningen var att tjejerna skulle kunna återförenas med sina familjer. Därför startade Linneamottagningen projektet där de bjöd in familjerna för att medla efter att tjejerna utsatts för hedersvåld.
Men resultatet har blivit det rakt motsatta.
Efter medlingen flyttade tjejerna hem igen. Sedan blev flera av dem bortgifta mot sin vilja, en är försvunnen och en är mördad, avslöjar SR:s Kaliber.
SR: Om den här tjejen inte hade återvänt till sin familj, hade det här hänt då?
– I alla fall skulle hon inte ha blivit mördad. Då hade hon levt i dag, säger Azam Qarai, verksamhetschef på Linneamottagningen.
SR: Men har ni lyckats med någon av familjerna?
– Nej det har vi inte, tyvärr.
"Föräldrarna ljög"
Enligt radioprogrammet märkte föräldrarna att de bara behövde ljuga under medlingen – sedan kunde de få hem sin dotter och fortsätta som vanligt.
– Om man tänker på hur socialtjänsten jobbat traditionellt har det ju varit att man ska lösa konflikten så att den unga kan återförenas med familjen eller att familjen kan ha en okej relation med den unga. Och det menar vi snarast uppmuntrar föräldrarna till att vara oärliga, säger Pia Svedberg, socionom på Linnamottagningen, till SR.
Hon fortsätter:
– De ser att om vi säger det som socialtjänsten eller den aktör som är inblandad vill höra, så kan vi få tillbaka vår dotter igen och vi kan upprätthålla det här hedersrelaterade systemet, de värderingarna.
Stark kritik mot projektet
Projektet får nu stark kritik.
Enligt Astrid Schlytter, docent i socialt arbete vid Stockholms universitet, finns det inga bevis för att Linneamottagningens metod skulle fungera. Hon kommer nu att utreda metoderna genom ett arbete vid Göteborgs universitet.
– Många gånger är det här en billig och lättvindig väg att de flyttar hem igen och då kanske de blir bortgifta eller försvinner, säger hon.
Och det är inte bara Linneamottagningen som försöker medla i motsvarande konflikter. Systemet växer och har spridits bland Sveriges kommuner, enligt SR. Linneamottagningen är nu självkritisk och varnar andra för att göra samma sak.
– Nu är det viktigt för mig att lyfta fram att vi måste vara väldigt försiktiga med de här ambitionerna, för vi riskerar ungdomarnas liv. Stark varning, säger Azam Qarai, verksamhetschef på Linnamottagningen, till SR:s Kaliber.