Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Förre Telia-vd:n har flyttat till skatteparadis

Uppdaterad 2013-11-29 | Publicerad 2013-11-16

Efter härvan kring Uzbekistanaffärerna avgick Telia Soneras vd Lars Nyberg.

Och nu har han lämnat Sverige - för skatteparadiset Portugal.

Flytten till Alcabideche sänker hans skatt med 25-30 miljoner de kommande åren, rapporterar Dagens Industri.

Lars Nyberg var vd för Telia Sonera under tiden då det blåste som allra mest. Avslöjanden om mutaffärer i Uzbekistan gjorde att han till slut fick lämna sin post i bolaget.

Och nu har han även lämnat Sverige, enligt Dagens Industri, DI

Pensionspott på 50 miljoner

Enligt tidningen är Lars Nyberg sedan den 1 november folkbokförd i Alcabideche vid den portugiska atlantkusten.

Och för den forna vd:n innebär flytten inte bara ett trivsamt liv med gynnsamt klimat utan också en rejäl skattevinst.

Aedan 2009 har Sverige ett dubbelbeskattningsavtal med Portugal, vilket innebär att personer beskattas där de är folkbokförda.

Och för Lars Nyberg som snart fyller 62 och därmed får rätt att ta ut sin tjänstepension från Telia Sonera - en pott på 50 miljoner kronor - kan se förmånliga skattevillkor. Pensionärer i landet betalar ingen skatt på sin pension under tio år.

”Generösa skatteregler”

Om han valt att bo kvar i Danderyd hade Lars Nyberg fått betala marginalskatt på nära 60 procent på tjänstepensionen. Vilket innebär att 25-30 miljoner av pensionspotten hamnat hos Skatteverket. Men i samband med flytten slipper han skatta.

Enligt skatteexperter som DI pratat med är det lätt för utlänningar att få NHR-skattestatus i Portugal. Vilket i praktiken innebär att Lars Nybergs tjänstepension blir skattefri i landet.

– Portugal har infört generösa skatteregler för att locka till sig köpstarka pensionärer, säger Johan Sander, partner och skatteexpert på revisionsfirman Deloitte till Dagens Industri.

Men det finns fler ekonomiska faktorer som kan vara en anledning till Lars Nybergs flytt. Portugal tar inte ut arvs- eller förmögenhetsskatt och kapitalskatten är låg. Dock förekommer arvsskatt på 10 procent om man inte är make/maka eller arvtagare i rakt nedstigande led.