”Herregud, det är helt otroligt”

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-11-13

Politikerna chockade av SD-toppens åsikter

Företrädare för de andra riksdagspartierna blir bestörta när de får höra Jonas Åkerlunds uttalanden om att invandrare skulle vara "parasiter".

– Vi har flera gånger noterat att Sverigedemokraternas företrädare säger saker i ett forum som de sedan tar avstånd från i ett annat. Sammantaget gör det att man inte kan lita på vad de säger, säger Stefan Löfven (S).

Efter Aftonbladets avslöjande om Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund är flera av ledamöterna i Konstitutionsutskottet – där Åkerlund sitter som ordinarie – både förvånade och arga.

– Herregud, man blir ju chockad över att man kan ha den typen av åsikter! Det är helt otroligt, utbrister socialdemokraten Hans Hoff när han får höra Åkerlunds uttalande om att invandrare skulle vara parasiter.

Lika kraftfullt reagerar kristdemokraten Tuve Skånberg efter att ha hört Jonas Åkerlunds förslag om att tredje generationens invandrare borde få avtjäna sina fängelsestraff i sina "hemländer".

– Dessa uttalanden är fullständigt oacceptabla, och ligger nära hets mot folkgrupp, säger han.

”Förfärliga uttalanden”

Uttalandena från Jonas Åkerlund sändes 2002 i ett närradioprogram. I programmet kallade Jonas Åkerlund bland annat invandrare för "parasiter" och säger att all nästan mobbning skulle upphöra om man hotade med utvisning.

När Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) får höra om Jonas Åkerlunds åsikter skräder han inte orden:

– Det är förfärliga uttalanden. Det handlar om mänskliga rättigheter och svenska medborgare.

Nolltoleransen underkänns

I rollen som vice partiledare i Sverigedemokraterna har Jonas Åkerlund varit drivande i arbetet med partiets nolltolerans mot rasism. Men företrädare för de andra riksdagspartierna ger inte mycket för Sverigedemokraternas policy.

– Vi har flera gånger noterat att Sverigedemokraternas företrädare säger saker i ett forum som de sedan tar avstånd från i ett annat. Sammantaget gör det att man inte kan lita på vad de säger. Det är bra att Aftonbladet gräver fram detta och visar väljarna att det är den här typen av åsikter och företrädare man får i Riksdagen när man röstar på Sverigedemokraterna, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i en kommentar till Aftonbladets avslöjande.