Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Världen mobiliserar för att hjälpa Filippinerna

Publicerad 2013-11-12

Supertyfonen Haiyan lämnade Filippinerna i kaos –  minst 10 000 beräknas ha dött och miljontals är drabbade.

Nu mobiliserar omvärlden för att hjälpa till efter katastrofen.

USA skickar hangarfartyget USS George Washington samtidigt som den första internationella hjälpen börjar nå fram.

Infrastrukturen är helt förstörd i nio av de hårdast drabbade städerna i öriket Filippinerna.

Omfattningen av katastrofen är ännu okänd då förstörelsen gör att vissa regioner fortfarande är helt avskärmade från omvärlden.

Enligt de första uppskattningarna har minst 10 000 personer dött under supertyfonens framfart och miljontals människor är drabbade – brist på mat och vatten har enligt rapporter lett till omfattande plundring.

– Det är en svår situation, jag förutser säkerhetsproblem över alla de berörda områdena, säger Sebastian Rhodes Stampa som leder FN:s kristeam i Tacloban, till The Telegraph.

– Vid sådana här katastrofer har man en tre dagar lång lucka att nå fram med hjälp till människor. Har de inte fått något vid dag fyra börjar ilskan komma.

”Mycket vi inte vet”

Den första internationella hjälpinsatserna har nu börjat nå fram. Bland annat har amerikanska marinsoldater tagit sig till Taclobans flygplats med mat och vatten, uppger The Telegraph.

Samtidigt rapporteras att de ska skicka ett av den amerikanska flottans största hangarfartyg – USS George Washington – för att delta i hjälpinsatsen. Fartyget har varit på besök i Hongkong och ska nu vara på väg mot Filippinerna, enligt Reuters.

Fartyget har också en anläggning för vattenrening som kan producera 1,5 miljoner liter färskvatten om dagen, enligt dess webbsida skriver TT.

USA:s utrikesminister John Kerry meddelade sent på måndagskvällen att de kommer att satsa minst 140 miljoner kronor och lovar all hjälp de kan ge, skriver AP.

Även Sverige har skickat hjälparbetare och kommer att hjälpa till att bygga två basläger i Tacloban, ett av de värst drabbade områdena.

– Insatsen sker i samarbete med Danmark, Norge, Finland, Estland och Luxemburg.

Två team med bland annat logistiker, IT-experter, sjukvårdare och vatteningenjörer kommer att flyga ner till Tacloban på måndag och på onsdag.

– Vi utgår från värsta tänkbara situation och hoppas att det finns möjlighet att snabbt att komma igång. Men det är mycket vi inte vet. Kommer vi ut från flygplatsen? Har FN hunnit ordna transport? sa Christian Di Schiena, biträdande chef för insatser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till Svenska Dagbladet, tidigare.

Ett tiotal av Sveriges största insamlingsorganisationer är aktivt i gång med katastrofinsamlingar efter tyfonen Haiyans framfart. Röda Korset har hittills fått in omkring 1,5 miljoner kronor, skriver TT.

66 ton material

Sebastian Rhodes Stampa från FN uppger att de inte har någon lösningen på att få ut hjälpen till de värst drabbade.

– Vi kan få in hjälp med luftbroarna men att ta det till de som drabbats värst är en annan fråga, säger han till The Telegraph.

Många andra länder och organisationer har också skickat hjälp i form av räddningsmanskap och förnödenheter.

Bland annat har Unicef skickat 66 ton material från Köpenhamn med till exempel vattenrenings- och sanitationsmaterial, skriver AP.

De filippinska myndigheterna redovisade på tisdagen officiella siffror över bekräftat antal döda och skadade efter tyfonen. 1 774 personer har konstaterats döda, uppger NDRRMC, som samordnar hjälpinsatserna. 2 487 personer är skadade och 82 uppges vara saknade.

Totalt har 6,9 miljoner personer påverkats i 39 provinser. 582 000 av dem har tvingats lämna sina hem, rapporterar TT.

De fyra flygplatserna Busuanga, Roxas, Kalibo och Tacloban är fortsatt stängda.

Telekommunikationerna ligger nere i 70 procent av de påverkade delarna av Luzon och Mindanao. På Visayasöarna är drygt hälften av telenätet nere.