Därför dröjer hjälpen

Publicerad 2013-11-11

Flygplatserna stängda och vägarna oframkomliga.

Men hjälpen till katastrofoffren på Filippinerna är på väg – till fots.

– Det är all bråte som skapar problem, säger Patrick Fox, katastrofsamordnare på Röda korset

Tipsa |
Aftonbladet

Tonvis med förnödenheter i huvudstaden Manilla står beredd att flygas in till de regioner som drabbats hårdast av supertyfonen Haiyan.

Men det dröjer innan den når fram.

– Man har lärt sig från tidigare erfarenheter så beredskapen har varit igång länge. Men en katastrof av den här omfattningen får alltid konsekvenser, i det här fallet har det blivit så mycket bråte efter flodvågen och stormen att man helt enkelt inte kan ta sig fram, säger Patrick Fox.

Det går inte att landa flygplan och inte ens jeepar kan ta sig fram på vägarna.

Därför tvingas räddningsarbetarna ta sig fram till fots till katastrofområdena.

Allt är förstört

I det här skedet är det inte bara mat, vatten och läkarhjälp som behövs.

I de nio hårdast drabbade regionerna är all infrastruktur förstörd. Det finns ingen elektricitet, vattnet är förorenat efter stormvågen, mobilnätet är utslaget och det fasta telefonnätets luftledningar helt söndertrasade.

I de regionerna handlar det frost om att upprätta fungerande kommunikationer, mobila mobiltelefonstationer där de drabbade kan kontakta omvärlden. Det är helt avgörande för det fortsatta räddningsarbetet att kunna få rapporter om katastrofens omfattning från de drabbade regionerna.

– Det finns ett stort behov av el bara för att ladda batterier och annat. Det är ett stort  åtagande i sig att få igång det, säger Patrick Fox.

Hygienen livsviktig

Vattenrening och sanitetsanläggningar är nästa prioriterade insats, fem svenska Röda Kors-medarbetare står beredda att flyga in i katastrofområdena för att organisera den delen av hjälparbetet.

– Det är en direkt hälsovådlig situation på plats så det handlar om att så snabbt som möjligt förhindra att situationen förvärras ytterligare.