S rasar – mot 2010 års katastrofnivå

Publicerad 2013-11-11

Socialdemokraterna ­backar kraftigt och ­kampen mellan blocken blir allt jämnare.

Stödet för Stefan ­Löfvens parti är nu nästan nere på samma nivå som i katastrofvalet 2010, ­visar en ny mätning från Aftonbladet/United Minds.

– En mätning kan man ­inte dra någon slutsats av. Men jag vet en sak, det blir väldigt tufft i valet, säger S-ledaren.

I fredags meddelade ­Stefan Löfven att S kommer att gå vill val själva nästa höst och att man kan tänka sig att samarbeta över blockgränsen efter valet. Efteråt hyllades beskedet

i den uppmärksammade frågan internt i partiet. Men fortfarande är det en lång väg kvar för att Löfven ska bli statsminister.

Den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds är till stor del gjord före S-beskedet i regeringsfrågan. Den är ingen rolig läsning för Löfven. S ­backar med 2,8 procentenheter och har nu bara stöd av 30,9 procent av väljarna.

”Tar inte ut något i förskott”

Resultatet i mätningen är nästan lika lågt som i riksdagsvalet 2010. Valresultatet sågs som en katastrof. Det ledde senare till att ­Mona Sahlin tvingades ­avgå som partiledare.

– Det har varit en period som handlat väldigt ­mycket om politik som taktik, vem man ska samarbeta med och så vidare. Det missgynnar S som oppositionsparti. De tjänar på att debatten handlar om de politiska alternativen och skillnaderna mellan dem, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

S-ledaren Stefan Löfven vill inte dra några större slutsatser av mätningen.

– Det kommer mätningar nästan varje dag. I vissa går vi upp och i andra ned. Men jag kan säga så här, det blir väldigt tufft i valet. Jag har inte tagit ut något i förskott utifrån mätningar som varit tidigare och jag gör det inte nu heller, säger han.

”Måste prata om vår politik”

Partisekreteraren Carin Jämtin säger att S nu måste öka takten.

– Vi behöver bli ännu ­tydligare med hur vi ska ­möta utmaningarna i skolan och om hur vi ska få ned ­arbetslösheten. Vi måste ut och prata mer om vår politik och vi måste bli ännu tydligare i kritiken av ­Alliansens misslyckade jobb- och skolpolitik.

– Vi har varit lite för ­tysta, säger hon.

Skillnaden minskar

Efter förra månadens ­låga notering, som var den ­lägsta sedan januari 2010, går M framåt och får 25,1 procent av rösterna.

– De hade en bra stämma och det känns som att de har fått diskutera saker som de gynnas av. Det handlar om till exempel skatter och ekonomi, vilket är deras hemmaplan, säger Carl ­Melin på United Minds.

Folkpartiet ökar i mätningen och både C och KD ligger över riksdagsspärren. Totalt innebär det att skillnaden mellan blocken minskar. Den rödgröna ­oppositionen leder dock fortfarande med 6,6 procentenheter.

”Läget är helt öppet”

Dessutom ökar antalet osäkra väljare något. Det tar M:s partisekreterare Kent Persson fasta på.

– Väljarna bestämmer sig allt senare, det visar att ­läget är helt öppet. S saknar just nu verklighetsförankring. Att ett parti runt 30 procent tänker gå till val själva, utan att redogöra med vem de vill styra visar hur ensamma och vilsna de är, säger han.

Sverigedemokraterna får stöd av 10,8 procent i mätningen och är med det fort­farande tredje största parti.