Konsulter lär kommuner dra in hjälp för funktionshindrade

Publicerad 2013-11-10

Avslöjas med dold kamera i TV4:s "Kalla fakta”

Alla svenskar har rätt till goda levnadsvillkor och att få delta i samhällslivet, oavsett handikapp.

Men nu avslöjar ”Kalla fakta” att privata konsulter tjänar miljonbelopp på att lära kommuner hur de kan dra in hjälpen för personer med funktionsnedsättning.

– Fruktansvärt omtumlande. Det är tjänstefel, säger Veronica Hedenmark som företräder funktionshindrade juridiskt.

Den snart 20 år gamla lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska ge alla människor goda levnadsvillkor, oavsett funktionshinder. Det kan ske genom exempelvis personlig assistans, ledsagare eller stödfamilj.

Men nu kan TV4:s ”Kalla fakta” avslöja en ny marknad, där konsulter reser runt i landet och lär kommuner hur de ska säga nej till svårt funktionsnedsatta som behöver hjälp.

Med påhittat namn anmäler sig ”Kalla faktas” reporter till en utbildningsdag i Stockholm där juristen Jonas Reinholdsson, vd på företaget Kommunlex, håller en föreläsning för ett 30-tal chefer och handläggare från kommuner över hela landet.

”Fullständigt förskräckligt”

Med dold kamera filmas sedan Jonas Reinholdsson när han tidigt i föreläsningen säger att LSS tillämpas alldeles för generöst.

Enligt LSS får ekonomin inte påverka kommunens beslut om en insats. Ändå nämner Jonas Reinholdsson flera gånger under föreläsningen hur dyr lagen är.

Sedan ger Jonas Reinholdsson råd om hur handläggarna ska argumentera för att ge avslag åt en funktionshindrad man som vill ha dubbel bemanning när han duschar, eftersom tvålen gör honom så hal att han lätt ramlar.

– Nu är det faktiskt så att när vi duschar dig så erbjuder vi dig en dusch med lite mindre tvål. Du får vara missnöjd med det, men vi tänker inte hälla på mer schampo här, råder Reinholdsson dem att säga, varpå cheferna och handläggarna brister ut i skratt.

”Kalla fakta” visar klippet för Barbro Lewin, funktionshinderforskare vid Uppsala universitet:

– Det här var fullständigt förskräckligt. Vi har faktiskt beslutat i total riksdagspolitisk enighet att vi ska ha en personlig assistans som ska betona den enskildes självbestämmande och inflytande.

Veronica Hedenmark, juridiskt ombud på Assistansjuristerna och själv funktionshindrad, säger till Aftonbladet:

– Det är väldigt skrämmande att man sitter och skrattar åt personer med funktionshinder. Att man får med sig en hel grupp och säger till dem att de funktionshindrade ”äter pengar”.

”Take it or leave it”

Enligt lagen ska funktionshindrade ges stort inflytande och medbestämmande när det kommer till besluten om deras stöd och service – vilket kan vara ett problem för kommuner som vill spara pengar.

Om en funktionshindrad kräver att få diktera villkoren för kommunpersonal råder Reinholdsson handläggarna och cheferna att svara:

– ”Nej, men se det kan du inte göra. Vi tycker att om vi gör så här med de grejerna så blir det nog goda levnadsvillkor ändå, ser du. Det erbjuder vi. Nu sätter jag ner foten som assistanschef. Jag säger till dig: Take it or leave it. Det är den genomförandeplanen vi erbjuder om du vill ha oss som assistanssamordnare fortsatt. Och sedan är diskussionen färdig.”

Jonas Reinholdssons företag Kommunlex erbjuder inte bara utbildning. De hjälper även kommuner att driva enskilda ärenden mot funktionshindrade i domstol, rapporterar ”Kalla fakta”.

Av de 100 största kommunerna i Sverige har mer än hälften anlitat Jonas Reinholdssons Kommunlex de senaste fem åren. Under samma period har Kommunlex omsatt drygt 25 miljoner kronor.

Kommunlex är störst på området men långt ifrån det enda företaget som erbjuder kommuner LSS-utbildningar, visar ”Kalla faktas” kartläggning.

När ”Kalla fakta” ringer upp avböjer Jonas Reinholdsson att kommentera och lägger på luren.