Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

”10 000 döda efter supertyfonen”

Uppdaterad 2016-09-14 | Publicerad 2013-11-09

Myndigheterna: De döda är överallt

Supertyfonen Haiyan är en av de kraftigaste stormarna någonsin.

Staden Tacloban på ön Leyte har totalförstörts och tusentals människor befaras ha omkommit.

– Det är en väldigt omfattande katastrof i Filippinerna det här, säger Anna Lindenfors på Rädda Barnen till TT.

Sent natten mot söndag kom nya beräkningar som visar att omkring 10 000 människor kan ha dött i provinsen Leyte i Filippinerna, uppger den lokala polischefen Elmer Soria.

Enligt Anna Lindenfors, landchef för Rädda Barnen i Filippinerna, är det fortfarande flera öar i Filippinerna som man inte kunnat få kontakt med. 

– Det är en väldigt omfattande katastrof i Filippinerna det här, och det kommer förstås att påverka väldigt många barn och deras familjer på ett mycket kraftfullt sätt, säger Anna Lindenfors till TT.

Enligt Anna Lindenfors vid Rädda Barnen är 4,5 miljoner människor som är påverkade av tyfonen i Filippinerna.

"10 000 döda – i en stad"

Enligt myndigheterna i provinshuvudstaden Tacloban kan dödssiffran stiga till 10 000 bara inom stadsgränserna. Staden har runt 220 000 invånare. Under söndagsnatten svensk tid hade myndigheterna tagit hand om 300-400 kroppar – men långt ifrån alla har hittats.

– De döda är på gatorna, de är under hus, de är under skräp, de är överallt, säger Tecson John Lim, tjänsteman i Tecloban, till Reuters.

Nyhetsbyrån beskriver hur vågorna från stormen översvämmande staden. Efter sig har vågorna lämnat flytande kroppar, vägar som blockeras av nedfallna träd och mängder av förstörda hem. Tv-bilder visar, enligt nyhetsbyrån, barn som klänger på hustaken för att rädda sina liv.

– Alla system, all spår av modernt liv – kommunikation, el, vatten – ligger nere, säger Max Roxas från landets inrikesdepartement till nyhetsbyrån AP.

Mitt i förödelsen drabbas nu staden dessutom av massiv plundring – då överlevande jagar mat till sina familjer.

– Det är plundring i köpcenter och stormarknader. De tar allt, även tv-apparater som de kan byta ut mot mat, säger Tecson John Lim.

Han fortsätter:

– Och vi har inte tillräckligt med arbetskraft. Vi har 2000 anställda men bara 100 är i tjänst. Alla försöker ta hand om sina familjer.

Dödstal inte bekräftade

De flesta ska ha drunknat eller dött när byggnader kollapsade – då vågor liknande en tsunami slog in över området. 70 till 80 procent av området ska vara förstört.

– Vi hade ett möte i går natt med guvernören och andra tjänstemän. Guvernören sa att enligt deras uppskattning har 10 000 dött, säger han till Reuters.

Siffrorna är fortfarande inte bekräftade av myndigheterna.

Utöver de 10 000 har 300 människor konstaterats döda på ön Samar i centrala Filippinerna, skriver AP. Myndigheterna bekräftar att de har dött och att ytterligare 2000 människor saknas på ön.

Lokala myndigheter i Tacloban har bett presidenten Benigno Aquino III förklara undantagstillstånd i det tyfondrabbade området till en följd av den plundring som förekommit i området, rapporterar ABS CBN.

Röda Korset: Verklig megakatstrof

Enligt Andreas von Weissenberg, katastrofsamordnare på Internationella Rödakorsfederationen i den fillipinska huvudstaden Manila, vill inte kommentera dödstalet utan avvaktar tills det finns officiellt bekräftade siffror.

– Vårt fokus är helt på att hjälpa dem som överlevt. Siffrorna är mera de filippinska myndigheternas uppgift, säger von Weissenberg, till TT.

Men han tillägger:

– Det vi kan säga utan tvekan är att skadorna är massiva. Det är frågan om en verklig megakatastrof, säger han till TT.

Biståndsminister Hillevi Engström (M) säger till Aftonbladet att hon följer utvecklingen i Filippinerna.

– Det är svårt att sätta ord på de bilder som möter oss. Det är en fruktansvärd katastrof och som med alla allvarliga naturkatastrofer att de allra mest fattiga drabbas värst. Jag är chockad som jag tror alla andra är och vi kommer följa den här frågan. I grunden är jag stolt över att Sverige fortsätter vara en biståndsgivare till länder i nöd, säger Hillevi Engström (M), biståndsminister till Aftonbladet.

"Ett mirakel att vi lyckades hålla oss kvar"

Norrmannen Erlend Johannesen driver ett barnhem i Tacloban. Under lördagen rapporterade han dramatiska vittnesbilder från katastrofen.

"Vi behöver hjälp, döda människor överallt, osäkra gator där folk slåss med varandra för att få konserver och vatten. Vi har förlorat allt men vi lever", skriver han på Facebook enligt VG.

Johannesen lyckades låna en dator från lokala myndigheter för att skildra hur Haiyan slog till mot barnhemmet "Streetlight".

"Vi har räddat 68 liv på taket till Streetlight, ett spädbarn, en man utan fötter, medan flodvågen kom störtande rakt nedanför oss. Ett mirakel att vi lyckades hålla oss kvar." "Alla barnen på barnhemmet är trygga men vi har förlorat allt, huset, barnhemmet, allt är ödelagt" skriver han och även han uppskattar att 10 000 kan ha dödats i katastrofen.

Inga skadade svenskar

Uppskattningsvis 2 000 svenskar befinner sig i Filippinerna, av dem 1 000 i områdena som drabbats av tyfonen, enligt UD:s presstjänst. Det finns inga rapporter om skadade svenskar.

– Vi har inga nya uppgifter på några drabbade svenskar. Vi försöker få koll på läget just nu. Och ambassaden i Bangkok jobbar med de lokala myndigheterna i Filippinerna för att få information, säger Maria Parent på UD:s presstjänst till Aftonbladet.

UD sammanställer just nu information kring tyfonens effekter som ska ges till svenskar i området. Svenska ambassaden i Bangkok samarbetar med konsulatet i Filippinerna.

– Konsulatet i Manila har börjat kontakta de svenskar som vi har kännedom om men som vi inte har hört av. Med turister är det lite svårare, många har hört av sig hem, men det är svårt att veta hur många som har gjort det, säger Maria Parent vid UD:s pressjour.

Hon berättar att ambassaden i Bangkok uppdaterar sin hemsida och facebooksida kontinuerligt. Men svenska UD uppmanar svenskar som befinner sig i Filippinerna att kontakta sina anhöriga.

Flygbilder från de tyfondrabbade områdena visar på stor förstörelse.

– Stormvindarna kom in i hög hastighet och det finns betydande strukturella skador och träd har blåst ner, säger Mike Wylie, befälhavare i amerikanska marinen som är baserad på Filippinerna till AP.

Amerikanska utrikesministern John Kerry har erbjudit nödhjälp till Filippinerna.

MSB skickar personal

I går kväll beslutade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB,  att de ska skicka nödhjälp till Filippinerna. Ett team på 16 personer kommer att ta med sig material för att hjälpa de nödställda.

– När det gäller material är det det som vi kallar för basläger. Tält som kan funger som bostäder och arbetsplatser för hjälporganisationer som redan är på plats och andra som är på väg in. För att de i sin tur ska hjälpa nödställda, säger Katarina Sellius, vid MSB:s presstjänst.

Även kommunikationsutrustning kommer att tas med ner till Filippinerna för att upprätta telefoni och datanätverk, berättar Sellius.

Myndigheten samarbetar med liknande myndigheter i Danmark, Finland, Estland och Luxemburg. Teamet väntas åka ner i morgon eftermiddag.

Drabbade svenskar som är på plats kan kontakta den filippinska krismyndigheten NDRRMC. Tel: 02-912-2665, 02-911-1873 eller 02-911-1406

Följ ämnen i artikeln