Fler läkare får yrkesförbud

Publicerad 2013-11-07

Gruppen läkare som fått sina legitimationer återkallade på grund av brottslig verksamhet har ökat.

Flera  av dem har begått sexualbrott, skriver Metro.

– Ingen patient ska behöva råka ut för den typen av övergrepp, säger HSAN:s ordförande Aud Sjökvist till tidningen.

Fram till oktober i år har 17 läkare fått sina legitmationer återkallade av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Och under samma tid har elva läkare fått beslut av prövotid av nämnden, vilket innebär att de av olika anledningar befaras vara olämpliga att utöva yrket.

Visade onanimetod

Ett exempel är en läkare i från Örebro som dömts för 16 fall av sexofredande på patienter, skriver Metro. Den 42-årige läkaren ska ha fört in sina fingrar i patienters underliv och tagit dem på bröstet. Mannen fick sin legitimation återkallad i oktober.

Mitt under en undersökning på en patient visade en gynekolog från Göteborg en onanimetod som han kallade för ”vindrutetorkarmetoden". Mannen dömdes till två års fängelse för sexualbrott och miste sin legitimation.

Ett annat fall är en läkare i Stockholm som sålde narkotikaklassade läkemedel till kända missbrukare. Läkaren dömdes till fängelse för narkotikabrott och fick legitimationen återkallad.

Men den 37-årige läkare som nyligen dömts till fängelse för att han onanerat åt två pojkar vid en undersökning på vårdcentral, behåller dock sin legitimation:

– Om man har gjort sig skyldig till något sådant är presumtionen att legitimationen ska återkallas. Men vi kan inte pröva ärenden på eget initiativ, utan måste ha en anmälan från Inspektionen för vård och omsorg först. Någon sådan har inte inkommit ännu, säger Aud Sjökvist, ordförande för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd till Metro.

”Plötsligt många fall”

Och trots att en del av ökningen beror på förändringar i organisationen ser HSAN ett mönster: 

– Gruppen med läkare som får legitimationen återkallad på grund av brottslig verksamhet har ökat både 2012 och i år. Det har bland annat handlat om sexualbrott, våldsbrott och ekonomisk brottslighet, säger HSAN:s ordförande Aud Sjökvist till Metro.

Under de senaste två åren har HSAN dragit in fler läkarlegitimationer på grund av sexualbrott som begåtts mot patienter.

– Något som man knappt har sett tidigare, men som det plötsligt blivit många fall av de här två åren, är sexualbrott i yrkesutövningen. Ingen patient ska behöva råka ut för den typen av övergrepp, säger Aud Sjökvist till Metro.

Dras in efter anmälan

Om en läkare är behörig att utöva yrket prövas av HSAN efter anmälan från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, eller på ansökan från yrkesutövaren själv.

Andra anledningar till att HSAN drar in legitimationen kan vara att läkaren äventyrat patientsäkerheten, att läkaren har alkoholmissbruk eller psykisk sjukdom som kan påverka yrkesutövningen.

Andra anledningar till att HSAN beslutar om olika behörighetsinskränkningar kan till exempel vara att läkaren har äventyrat patientsäkerheten, eller att läkaren har ett alkoholmissbruk eller psykisk sjukdom som kan påverka yrkesutövningen.