USA:s osynliga krigsfartyg har sjösatts

Publicerad 2013-10-30

Här är USA:s "osynliga" krigsfartyg.

"The Zumwalt" är fullproppad med avancerad teknik, går inte att upptäcka på radar och har ett kraftverk som kan förse 78 000 hushåll med ström.

Prislappen: 48 miljarder kronor.

Den amerikanska bjässen sjösattes i tisdags och har liknats vid rymdskeppet Enterprise i Star Trek.

Jagaren med sina 180 meter den största som USA någonsin har byggt. Den är fullproppad med avancerad teknik och vapen och kommer att börja patrullera till havs nästa år, skriver Business Insider.

Näst intill osynligt

Bland annat är fartyget designat så att det blir näst intill osynligt på radar.

"Strukturens form och sättet som antennerna är arrangerade gör att fartygets radarmålyta minskar avsevärt, vilket gör fartyget mindre synligt för fiendens radar" skriver amerikanska flottan i ett uttalande.

Ombord finns en vapenarsenal som kan användas vid attacker till havs så väl som på land. På däck finns utrymme för två medelstora helikoptrar att lyfta och landa.

Installerat ett kraftverk

För att de ytterst avancerade vapensystemen ska fungera ombord har man även installerat ett kraftverk som har kapacitet för att ge ström åt 78 000 hushåll, skriver Business Insider.

Kostnaden var från början satt till 3,8 miljarder dollar, motsvarande 24 miljarder kronor - men eftersom kolossen innehåller så mycket teknik har prislappen landat på det dubbla.