"NSA avlyssnade påven"

Publicerad 2013-10-31

Påve Franciskus.

Tyskland och USA beskyller nu varandra för att avlyssna politiker.

Samtidigt släpper italiensk press nästa bomb:

"NSA avlyssnade påven", skriver tidningen Panorama.

Avlyssningsskandalen kring den amerikanska underrättelsebyrån NSA växer varje dag.

Enligt italiensk media har till och med påven avlyssnats i den omfattande spionhärvan, skriver nyhetsbyrån AP.

Telefonsamtal till och från Vatikanen ska ha avlyssnats, bland andra kardinalens Jorge Mario Bergoglios samtal innan han blev påve, skriver AP och hänvisar till Panorama.

Påvevalet kan ha övervakats

Avlyssningen ska ha pågått fram till dagen då den nya påven valdes - vilket öppnar upp för misstankar om att det topphemliga påvevalet kan ha övervakats av USA, skriver Panorama.

Totalt ska USA ha avlyssnat 46 miljoner samtal i Italien mellan december 2012 och januari 2013, enligt uppgifter till tidningen. 

Federico Lombardi, talesperson för Vatikanen, säger till nyhetsbyrån AP att han inte har hört talas om övervakningen och att han inte är så oroad heller.

NSA förnekar avlyssningen och säger att medieuppgifterna är osanna, skriver Reuters.

Krismöte i Vita huset

Samtidigt som de nya uppgifterna publiceras träffades tyska och amerikanska representanter i Vita huset i ett krismöte.

Tyskland kräver ett svar på om, och i så fall varför, Angela Merkels telefon har avlyssnats.

– Vi är i en process med intensiva kontakter med partners i USA både på underrättelse- och den politiska sidan, säger Merkels talesman Steffen Seibert enligt AP.

Tidigare under onsdagen frågades NSA-chefen Keith Alexander ut om övervakningen i det amerikanska representanthuset. Han menar att USA:s övervakning har överdrivits i medier.

– Det är information som vi och våra Nato-allierade har samlat för att försvara våra länder och stötta militära operationer, sa han enligt TT.

Den nationella underrättelsechefen James Clapper, som också frågades ut, hävdar även att europeiska länder som till exempel Frankrike, Spanien och Tyskland också regelbundet spionerar på amerikanska politiker och myndigheter.