Skönt – nu får hen välja själv

Publicerad 2013-10-28

Att vara eller att inte vara sig själv? Det är frågan.

I Tyskland är det snart möjligt för alla ”att vara” – de blir det första europeiska landet som erkänner ett tredje kön.

– Det är bra att man etablerar andra könskategorier än de två som finns i dag, säger Vio Szabo, 28.

Från och med den 1 november erkänner Tyskland ett tredje kön. Det handlar inte om transsexuella eller andra transpersoner utan om ”intersexuella” individer.

Intersexuella är personer som har oklar könstillhörighet utifrån kroppsliga kännetecken medan transsexuella är män eller kvinnor som känner tillhörighet med det andra könet och vill bli erkända som sådana.

”Hade underlättat”

Enligt den nya tyska lagen får man avstå från att ange barnets kön i födelseregistret. Senare i livet kan personen bestämma sig för könstillhörighet. Det ska, enligt lagen, också vara möjligt att leva hela sitt liv utan att ange könstillhörighet.

– Vi har inte drivit frågan på det tyska sättet. Vi vill att man själv ska få välja könstillhörighet, säger Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL.

Vio Szabo, 28, definierade sig som ”inte-gender” och började kalla sig hen i stället för hon för åtta år sedan. Liksom RFSL-ordföranden tycker hen att man själv ska få välja könstillhörighet.

– Om jag hade känt att jag slapp läsas eller ses som någonting annat än vad jag är så hade det underlättat väldigt mycket i min vardag, säger hon.

Vio Szabo tycker den nya tyska lagen är bra men önskar att man skulle få välja själv.

Vad finns det för motstånd mot ett sådant här förslag?

– Man tror att ett tredje kön innebär att man måste ta bort de två andra. Det är det ingen som är intresserad av, i alla fall inte jag.

MP och V har frågan i sina program

Den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung kallar den nya lagen för en ”juridisk revolution”. Enligt tidningen finns det omkring 100 000 intersexuella personer i Tyskland.

I Sverige är politikerna delade i frågan.

Av de svenska riksdagspartierna har bara Miljöpartiet och Vänsterpartiet frågan om ett tredje juridiskt kön i sina program.

– Vi har en skrivning i vårt partiprogram där vi säger att det skulle kunna vara ett sätt och har i riksdagen verkat för att utreda detta även i Sverige, säger miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

– Det finns människor i Sverige, och över hela världen, som tycker att de könsbegrepp som finns är för snäva, säger Hans Linde, riksdagsledamot för vänsterpartiet, till SVT.