NSA har övervakat 35 världsledare

Uppdaterad 2013-10-25 | Publicerad 2013-10-24

Det är inte bara Angela Merkel som kan ha övervakats.

Enligt uppgifter till The Guardian har NSA spionerat på 35 världsledare.

USA:s underrättelsetjänst, NSA, ska ha ha övervakat 35 av världens ledares telefonsamtal, enligt ett dokument från visselblåsaren Edward Snowden som brittiska The Guardian har tagit del av.

Det hemliga dokumentet visar att NSA har uppmuntrat högre tjänstemän vid Vita huset och Pentagon att lägga till telefonnummer till ledande utländska politiker till deras övervakningssystem, skriver The Guardian.

Lista med telefonnummer

I dokumentet, som var daterat till oktober 2006, står det att en icke namngiven amerikansk tjänsteman har överlämnat 200 telefonnummer, inklusive de 35 världsledarna, på uppdrag av NSA.

Vid den här tiden var George W Bush inne på sin andra mandatperiod, Condoleezza Rice utrikesminister och Donald Rumsfeld försvarsminister.

De nya telefonnumren ska ha hjälpt underrättelsetjänsten att upptäcka ytterligare kontaktuppgifter som kan var intressant att övervaka, uppger The Guardian.

Obama-administrationen ska ha avböjt att kommentera tidningens uppgifter.

Fortsatt oro i Tyskland

Det var i går som tyska myndigheter avslöjade misstankarna om att förbundskanslern Angela Merkels telefon övervakats av NSA.

Tidigare i dag kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt uppgifterna från EU-toppmötet i Bryssel.

– Signalspaning ska användas i akt och mening att förebygga grov organiserad brottslighet, terrorism och risk för krig, inte för att avlyssna varandras folkvalda ledare, sa Reinfeldt enligt TT.

Merkel konfronterat president Barack Obama i går över telefon och krävde ett klargörande.

– Presidenten försäkrade förbundskanslern att USA inte övervakar och kommer inte att övervaka kanslerns kommunikation, sa Jay Carney, Vita husets talesperson, enligt AP.

Det har inte lugnat tyska myndigheter. Tjänstemän i Berlin understryker att USA inte förnekar övervakning i det förflutna.

– NSA-avslöjandena har uppenbarligen skapat spänningar i våra relationer med vissa länder och vi hanterar det via våra diplomatiska vägar. Det är mycket viktiga relationer både ekonomiskt och för vår säkerhet, säger Carney i dag.

Däremot vägrar han att svara på om USA har övervakat Merkel i det förflutna.

Utrikesminister Carl Bildt har avböjt att kommentera de nya uppgifterna.