Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

LO rasar mot nytt M-besked

Publicerad 2013-10-18

NORRKÖPING. Moderaterna ska verka för att den längsta provanställningstiden ska utökas från sex till tolv månader.

Målet är att göra det lättare för fler att komma in på arbetsmarknaden - men beslutet får LO att rasa.

– Det här är ett slag i ansiktet på Sveriges ungdomar. Någon gång måste väl en ung kunna få ett fast jobb och bli vuxen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

På M-stämman i Norrköping röstade ombuden i dag igenom att partiet ska verka för att den tid en person kan vara provanställd ska utökas från sex till tolv månader. Enligt Anna Kingberg-Batra (M), gruppledare i riksdagen, är det viktigt med mer flexibilitet för att öka möjligheterna för de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Det handlar om unga, nyanlända och de som varit arbetslösa länge. Det är viktigt att de får in en fot, men vi vill fortfarande värna lagen om anställningsskydd, att det ska vara ordning och reda och att detta görs i samband med parterna, säger hon.

”Förvånad att man gör det”

Hon menar att en utökad provanställning kan göra att arbetsgivare vågar ta in till exempel unga i större utsträckning.

– Du måste få in din första fot på arbetsmarknaden för att sedan kunna få stadigt fäste, alltså en fast anställning, säger Kinberg-Batra.

Men dagens beslut på M-stämman är allt annat än populärt hos LO.

– Så sent som i våras fick regeringen en reprimand från EU-kommissionen om att vi har för många anställningsformer för ungdomar. Det kom ett hot om vite och kommissionen vill eventuellt ta bort rätten att stapla visstidsanställningar på varandra. Det här gör situationen ännu värre och jag är förvånad att man gör det, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

”För enkelt att välja och vraka”

Fackordföranden menar att det i dag är otroligt svårt för unga människor att få en fast anställning på arbetsmarknaden.

– Etableringstiden är i dag nästan 30 år. Men någon gång måste man få bli vuxen och ta eget ansvar. Det handlar bland om möjligheten att flytta hemifrån eller köpa en lägenhet. I dag är det för enkelt för arbetsgivare att välja och vraka bland ungdomar. Problemet är att det finns så många unga arbetslösa vilket för att man hela tiden kan byta ut dem och ta in någon annan. Dagens beslut är ett stort steg i fel riktning och ett slag i ansiktet på Sveriges ungdomar.

Anna Kinberg-Batra förstår inte den fackliga kritiken.

– Det förs diskussioner mellan regeringen och EU-kommissionen om några reformer som har införts och den måste vi ha. Men fler vägar in gör det lättare för fler att ta sig in. LO har inte svarat på hur den politiken de vill föra skulle underlätta detta, säger hon.

Även TCO är missnöjda

Även hos Tjänstemännens centralorganisation, TCO, är man kritiska till dagens beslut.

– Det är inte bara unga eller nyinträdda på arbetsmarknaden som provanställs. Även välutbildade personer mitt i karriären provanställs när de byter jobb. Ett års otrygghet kan göra att den med familj och bostadslån tvekar. Då minskar rörligheten på arbetsmarknaden vilket är dåligt både för individen och samhället, säger chefsjuristen Samuel Engblom på TCO.

Han menar att om det behövs längre provanställningar i vissa branscher så kan det lösas genom kollektivavtal. – Förslaget vittnar om dålig förståelse för den svenska modellen. Vill man hjälpa unga med bristfällig utbildning eller nyanlända in på arbetsmarknaden krävs mer än längre prövotid. Lösningar av typen yrkesintroduktionsanställningar där kollektivavtal skapar ett paket är då bättre, säger Engblom.