Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Expert stal frimärken framför kameran

Publicerad 2013-10-17

Den ansedde museimannen anade aldrig att polisen gillrat en fälla på auktionsfirman.

Han satte sig rakt under en övervakningskamera - och började stjäla frimärken ur album han tittade i.

– Jag greps av någon form av kleptomani , säger han i förhören.

Mannen är en av Sveriges främsta på sitt område och har vid sidan av sin yrkesroll som chef för ett museum varit frimärkssamlare.

Han har varit ett välbekant ansikte hos auktionsfirman Philea, där han varit en stor stamkund under flera år.

Personalen blev mäkta förvånad när de  upptäckte att det var just han som helt ogenerat plötsligt började plocka på sig frimärken vid en visning inför en auktion i vintras.

Var stamkund

Att han stal framgick tydlig på på skärmbilden från en av övervakningskamerorna. Medan personalen började diskutera hur de skulle gå tillväga hann museimannen försvinna.

Christer Svensson, delägare i Philea, berättar att de anmälde händelsen direkt till polisen. Men det var svårt att avgöra utifrån filmen exakt vad som försvunnit.

Men eftersom museimannen var stamkund beslutades att rigga en fälla vid nästkommande auktion några månader senare, den 8 maj i år.

Mannen följde alltid samma rutiner. Han kom tidigt till visningarna och satte sig alltid vid samma bord - längst ner i hörnet. Där hade han ryggen mot väggen och kunde även överblicka personalen.

Den här dagen, den 8 maj, var inget undantag.

– Vi fick direktrapport om när han lämnade sin bostad så polisen hade spaning på honom redan där, berättar Christer Svensson.

Samtidigt hade flera andra poliser tagit plats runt om i företagets lokaler.

– Två poliser fanns inne på mitt rum för att följa vad som hände via övervakningskamerorna.

Smög ner dem i kavajfickan

Museimannen hade uppenbarligen tidigare inte sett en enda av de 16 kameror som diskret täcker i stort sett varenda kvadratmeter. Precis bakom hans favoritplats fanns en av dem. Och planen var att få honom att sätta sig där igen.

När han kom in gick allt som planerat, mannen satte sig tillrätta och beställde fram det han ville titta på. Sedan gick det bara några minuter innan han började plocka ur frimärken och snabbt smyga ner dem i ena kavajfickan.

– Men titta, nu stjäl han, utbrast poliserna som följde allt på en bildskärm.

När personalen vände ryggen till passade han på. Men han fick stjäla i fred så att bevisen kunde säkras, berättar Christer Svensson.

Under cirka en och en halv timme plockade mannen på sig frimärken ur ett 20-tal samlingar.

När han lämnade lokalen kunde han gripas precis utanför. Han nekade först men insåg snart att det var lönlöst. Ena fickan var full av frimärken, det fanns vittnen, stölden fanns på film.

Christer Svensson säger att det försvunnit frimärken tidigare utan att det har gått att klarlägga på vilket sätt.

Museimannen erkänner bara att han stulit vid tre tillfällen, sammanlagt 94 frimärken. Det har inte rört sig om några dyrbara rariteter utan värdet har legat på från några tior upp till ett par tusen.  Sammanlagt var värdet 27 000 kronor.

”Blev dum i huvudet”

Stölderna ska ha startat något år tidigare i samband med att han slutade att vara chef.

– Jag blev väldigt deprimerad och fick även andra problem, säger mannen i förhören. Jag blev lite dum i huvudet. Det är inget försvar, möjligen en förklaring.

Han berättar också att han går till en psykoterapeut och en psykolog för att reda ut varför han stjäl.

– Jag vill ha hjälp med vad som gått fel, varför jag har fått hjärnsläpp.

– Jag drabbades av någon form av kleptomani, jag ser det som oförklarligt, det jag gjort. Men jag kommer aldrig att göra om det.

Han tillägger att han aldrig stulit någon annanstans.

Christer Svensson tror på mannens förklaring om kleptomani, en sjuklig drift att stjäla när tillfälle ges.

– Ja, han har nog gjort det här för kickens skull. Värdet på det han stulit är ju struntsummor för hans del, han skulle utan problem kunnat köpa de här frimärkena. Han har sedan behållit dem i sin egen samling - han har inte stulit för att sälja vidare.

Har betalat 100 000

Museimannen har efter ha blivit avslöjad varit behjälplig med att leta fram alla frimärken för att de skulle kunna återbördas.

Christer Svensson berättar att de har räknat ihop allt de förlorat på grund av stölderna och att de därpå skickat en faktura till mannen på beloppet - 100 000 kronor.

– Och han betalade i stort sett med vändande post, utan knot, säger Christer Svensson.

Är han välkommen tillbaka som kund?

– Nej, ingen som stulit här är välkommen tillbaka.

Museimannen har nu fått villkorlig dom och har accepterat ett strafföreläggande på 50 dagsböter om totalt 9500 kronor.