Sture Bergwalls farlighetsbedömning sågas av experter
Uppdaterad 2013-10-16 | Publicerad 2013-10-15
"Historiska data som man dragit för stora växlar på"
Flera experter med insyn kritiserar nu farlighetsbedömningen som Säters sjukhus gjort av Sture Bergwall som under en period kallade sig Thomas Quick.
Psykiater Ulf Åsgård anser att både sättet bedömningen har gjorts på och slutsatserna är felaktiga.
– Psykopati lider han inte av alls, säger Åsgård.
Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler, har granskat de handlingar som Säters sjukhus gett in till förvaltningsrätten och har även träffat Sture Bergwall flera gånger senaste tiden.
Och han anser att sjukhuset är helt fel ute.
– Farlighetsbedömningen är tendentiöst gjord, den är ett ett sammelsurium av tidigare bedömningar som inte alls är aktuella nu, säger Ulf Åsgård. En del information som tagits med ligger 20 år eller mer tillbaka i tiden.
– Det är naturligtvis inte korrekt att lägga sådan tyngd på sådant som inte varit aktuellt på decennier.
Farlighetsbedömningen, där de höga poängen från psykopatiskattningen är en del, är gjord utan att Sture Bergwall medverkat.
– Såvitt jag vet har Sture sagt ifrån. Han vill inte ha någon kontakt med ansvariga läkare och det innebär ju att den här bedömningen måste ha gjorts på rent historiska data som man har dragit alldeles för stora växlar på.
Du menar att farlighetsbedömningen inte är tillförlitlig?
– Nej, det är den inte, därför att den förutsätter att man träffar patienten och ser på nuläget. Och ser hur tidigare eventuellt elakartade defekter har förändrats över tid, och så vidare. Och då kommer man inte fram till att han skulle vara farlig eller psykopat.
Var på väg att slussas ut
Överläkare Vladislav Rushkin vid Säter, som gjort den senaste farlighetsbedömningen, uppgav igår att även om de åtta morden räknas bort, så finns det en hel del annat kvar att hänsyn till. Bland annat två mordförsök.
Det ena skedde 1969. På Falu lasarett tog den då 19-årige Bergwall strypgrepp på en intagen pojke. Det andra skedde 1974 i Uppsala då han var när att hugga ihjäl en man som han träffat på lokal.
Ulf Åsgård säger att han på intet sätt vill förringa de handlingarna, och det vill inte Sture Bergwall heller, tillägger han.
– Det var naturligtvis förfärligt det han gjorde, han var 19 år och vilsen i tillvaron minst sagt, och kämpade med sin homosexualitet. När det gäller pojken på sjukhuset kan man i och för sig tala om ett pedofilt övergrepp. Men han har ju inte visat några sådana tendenser sedan dess. Och det är ju det något han har vuxit ifrån, han har mognat.
– När det gäller händelsen 1974 var han 23 år. Och det var naturligtvis ett fruktansvärt övergrepp med kniv på en vuxen person, och i ett rus av lösningsmedel och annat. Men det är inget som heller har förekommit sedan dess. Det är nästan 40 år sedan.
1991 rånade Sture Bergwall och en kamrat banken i Grycksbo och kidnappade bankdirektören. Båda åkte snart fast. Och det var på grund av de brotten, grovt rån, grov stöld och stöld, som Bergwall överlämnades till sluten psykiatrisk vård, i april 1991 – en vårdperiod som fortfarande pågår.
Men snart insåg läkarna att han inte var så svårt sjuk. 1992 beviljades han full frigång och i augusti 92 fick han kontrakt på en egen lägenhet i Hedemora. Kontakt togs med försäkringskassan och de sociala myndigheterna för att säkra hans möjligheter att ekonomiskt klara ett eget boende.
Ulf Åsgård säger att man inte får glömma bort att Sture Bergwall redan i början på 90-talet, strax före alla falska erkännanden i terapin på Säter, var på väg att slussas ut.
– När nu samma förhållanden kvarstår, och drygt 20 års vårdtid är skillnaden, talar den ju inte precis emot Sture utan för.
Advokat Thomas Olsson menar att sjukhuset nu, när det visat sig att Sture Bergwall inte är Sveriges värste seriemördare som de trott, börjat stämpla honom som psykopat. Och att detta började 2008 när Bergwall tagit tillbaka alla sina erkännanden.
”Skandalöst”
En annan expert, Anna Dåderman, doktor i både psykologi och rättspsykiatri, har gått igenom Bergwalls alla journaler och bekräftar att psykopatibedömningen är relativt ny:
– Jag kan bekräfta utifrån de uppgifter som jag har fått tillgång till att man inte gjort psykopatibedömningar på Sture Bergwall innan 2001. Efter detta datum deltar han inte i den rättspsykiatriska vården och det fanns inga noteringar alls i hans sjukhusjournaler.
– Om vi skulle spärra in alla psykopater på mentalsjukhus skulle vi behöva bygga många nya sjukhus, eftersom de inte skulle få plats. Psykopati är ingen allvarlig psykisk störning utan en personlighetsstörning. Det finns psykopater på alla samhällsnivåer och i alla kulturer.
På måndag i nästa vecka ska förvaltningsrätten i Falun ha huvudförhandling gällande frågan om vården ska fortsätta eller inte.
Thomas Olsson hoppas att ett resultat kan bli att en ny och opartisk rättspsykiatrisk utredning genomförs, eftersom de två tidigare är 20 respektive 40 år gamla.
Förvaltningsrätten och sjukhuset har hittills ansett att det inte behövs, vilket Ulf Åsgård är mycket kritisk till.
– Jag tycker verkligen att det är skandalöst. Det kostar inte många kronor att låta två patienter i rättspsykiatrin få byta plats ett antal veckor. Det är ju inte alls omöjligt att flytta Sture till Västervik eller Växjö och ta emot en patient därifrån under den tid man tar på sig att undersöka honom.
– Det är lite svårt att förstå att man är så till synes prestigeladdad.