Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

MUF till attack mot partiledningen

Publicerad 2013-10-13

Nu blåser ungmoderaterna till strid mot Fredrik Reinfeldt och M-ledningen inför partistämman nästa vecka.

MUF vill driva igenom en rejäl omgörning av Arbetsförmedlingen och införa en jobbpeng.

– Jag tycker att man kan se en feghet i att partiledningen vill försvara de reformer man gjort och inte ser att unga ställs utanför arbetslinjen, säger MUF:s ordförande Erik Bengtzboe.

Nyligen beslutade regeringen att den hårt kritiserade Arbetsförmedlingen ska göras om. I september presenterade Centerpartiet ett förslag om att tillåta privata jobbförmedlare. Den arbetslösa ska efter en behovsbedömning få en jobbpeng som de sedan får gå med till den förmedlare man tror är bäst.

Frågan har diskuterats även i andra partier men i Moderaternas partiledning har man ställt sig kylig till reformen. Men nu får man hård kritik från de egna leden. Aftonbladet kan avslöja att Moderata ungdomsförbundet, MUF, kommer att försöka få med sig partiet i frågan om jobbpengen på stämman i Norrköping som inleds på torsdag.

– Tittar man på helheten och det vi gick till val på 2006 så har det gett enorma resultat. Det är hundratusentals människor som har gått från utanförskap till arbetsmarknaden.  Men problemet är att framförallt ungdomar ställs vid sidan av och fortsatt har väldigt svårt att komma i, säger MUF:s ordförande Erik Bengtzboe.

Inspiration från Australien

Han menar att Arbetsförmedlingen i dag fungerar som ett väntrum för unga utan jobb.

– Det är just nu det största hindret för att unga att ta sig in. Detta verkar regeringen inte riktigt vilja se. Mindre än var tionde ung som hittar ett jobb får över huvud taget hjälp av arbetsförmedlingen.

MUF har bland annat hittat inspiration i Australien men även av det svenska TSL-systemet, som ägs av Svenskt Näringsliv och LO och som lyckas hjälpa nio av tio att hitta ett jobb.

– De jobbar med en uppsjö av olika arbetsförmedlingar där du får välja vilken du vill gå till och där de har en automatisk sållningsprocess av detta. De aktörer som inte lyckas förmedla arbete inom tolv månader när de kommer in i systemet får inte fortsätta. Det är bara det att du måste vara med i LO för att kunna få ta det av det, fler borde få ta del, säger Bengtzboe.

I MUF:s system ska de privata förmedlare, vare sig det är fackförbund eller privata företag, utvärderas kontinuerligt. Aktörerna ska få ersättning till viss del för att arbetssökande söker sig dit över huvud taget, sedan en större del som är baserad på hur många jobb de förmedlar.

”Kan se en feghet”

Enlig Bengtzboe så har MUF stora delar av partiet med sig i frågan, även om partiledningen tvekar.

– Jag tror det finns en bred insikt om problemet om ungas utanförskap i M. Jag tror det kommer att visa sig nästa helg. Det handlar om att övertyga partiledningen, arbetsmarknadsministern och regeringen för att få till förändringen. I dag tycker jag man kan se en feghet i att man mest vill försvara de reformer man gjort, säger han.

Flera andra partier har också diskuterat ett system med privata jobbförmedlare men förutom C är det ingen som satt ned foten.

– Jag tror att vi kan få den här förändringen på plats de närmsta åren. Det finns goda exempel både i världen och i Sverige så att man ser till att fler proffs får chansen att vara med och förmedla jobb, säger Erik Bengtzboe.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) har inte gått att nå för en kommentar men Jessica Polfjärd (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknandsutskott och ledamot i partistyrelsen, berättar att partiledningen i dagsläget inte vill gå på MUF:s linje.

– I det förslag som vi lägger som proposition så finns inte förslaget att i dagsläget privatisera Arbetsförmedlingen med. Däremot ser vi positivt på det arbete som man i dag gör i Arbetsförmedlingen där man tar in andra samarbetspartners och privata aktörer.

Hon menar att myndigheten nu behöver lugn och ro.

– Jag tror att vi måste vara tydliga med där vi står i dag. Arbetsförmedlingen behöver nog lite arbetsro. Man arbetar redan med att hitta andra samarbetsaktörer. Men jag hoppas också att frågan diskuteras flitigt på stämman. Både vi och MUF tycker att jobbfrågan är oerhört central.