Vansinnesattack på finsk skola

Publicerad 2013-10-10

En 16-årig pojke knivskar fyra personer på en yrkesskola i Uleåborg i nordvästra Finland under förmiddagen.

Attacken ska ha skett vid lunchtid i skolans matsal.

Det yngsta offret är bara 15 år.

En 16-årig pojke har gripits efter en vansinnesattack mot en yrkesskola i Uleåborg i Finland. Pojken hade attackerat flera personer med kniv under lunchrasten. Två flickor knivskars i skolans matsal och utanför skolan hittades ytterligare två offer. Enligt tidningen Kaleva ska ett av offren vara skolans vaktmästare. De andra tre offren är flickor födda 1994, 1997 och 1998.

De fyra som påträffats knivskurna har allvarliga skador, rapporterar tidningen Kaleva på nätet. Ingen ska dock vara livshotande skadad.

Personalen stoppade attacken

Det var personal som stoppade gärningsmannen i skolans matsal. Enligt finska medier var den 16-årige pojken själv elev på skolan, något som motsades i de första rapporterna.

– Han fick sannolikt inte ett plötsligt infall. Det verkar som om han i någon mån hade planerat dådet, säger vice polischef Arto Karnaranta till nyhetsbyrån FNB.

Jarmo Paloniemi, chef för Uleåborgsnejdens utbildningsenhet, säger till TT att 16-åringen var utrustad med två knivar. Vittnen säger till tidningen Kaleva att han var klädd i svart huvjacka och kamouflagemönstrade byxor.

Enligt Paloniemi uppträdde 16-åringen lugnt före attackerna. Därför blev alla överraskade när han gick till angrepp.