Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

”Regeringen lämnar bakdörren olåst”

Publicerad 2013-10-10

Socialdemokraterna sågar regeringens utspel om partibidragen

Mikael Damberg (S).

Glöm samarbetet med oppositionen.

Nu tänker regeringen ta fram ett eget förslag i den infekterade frågan om hemliga partibidrag.

Men frågan om ett eventuellt förbud skjuts på framtiden.

De blocköverskridande samtalen om att partierna helt öppet ska redovisa sina partibidrag har brutit samman, skriver justitieminister Beatrice Ask och alliansföreträdare i konstitutionsutskottet i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Nu tänker regeringen lägga en proposition på egen hand som kräver att partiets intäkter på riksnivå redovisas öppet, medan redovisningen av mer lokala bidrag ska utredas vidare.

Anonyma bidrag

Propositionen ska presenteras runt årsskiftet. Partierna ska enligt det kommande lagförslaget kunna ta emot anonyma bidrag, eftersom Sveriges grundlag gör det svårt att förbjuda sådana bidrag. Men en parlamentarisk utredning ska tillsättas för att se över om anonyma bidrag i framtiden helt kan förbjudas.

"Vi vill omöjliggöra för partier att aktivt upprätta system för anonyma donationer i syfte att kringgå redovisningsskyldigheten", skriver de.

– Vi välkomnar att regeringen kommer att komma med en proposition i december, men vi är besvikna på att man inte lyfter in den viktiga frågan om de anonyma bidragen. Det är som att sätta galler på entrédörren samtidigt som man lämnar bakdörren olåst, säger Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg.

– Vi kommer att komma med ett initiativ för att påverka regeringen i den frågan.

"Ett hastverk"

Bakgrunden är följande:

Sverige är ett av få länder i Europa som tillåter hemliga bidrag till partier, något som fått hård kritik från bland annat Europarådets enhet mot korruption.

Det svenska systemet bygger på en frivillig överenskommelse. Blocköverskridande diskussioner om ett lagförslag som ska reglera de hemliga partibidragen har pågått under längre tid med målet att få till stånd en ny lag innan EU-parlamentsvalet i maj nästa år.

Men det förslag som regeringen presenterade i juni i år sågades av flera remissinstanser, som bland annat kallat det ”ett hastverk”. Sex av riksdagspartierna kom med remissvar, dock ej socialdemokraterna.

I mitten september krävde socialdemokraterna att regeringen måste presentera en proposition senast 15 oktober, annars skulle man ta saken i egna händer och ta fram ett eget förslag.

TT, Aftonbladet