Amerikanernas nya supervapen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-04

"Världens kraftfullaste elektromagnetiska rälskanon"

Första bilden på det nya vapensystemet.

Amerikanska marinen har provskjutit ett nytt supervapen.

Den nya rälskanonen har en räckvidd på 37 mil och en utgångshastighet på mach 7.

– Man kan slå mot bland annat bunkersystem, säger Anders Larsson, forskningschef vid FOI.

Den amerikanska marinen provsköt en prototyp av det enormt kraftfulla vapnet i torsdags vid basen i Dahlgren i delstaten Virginia, enligt ett pressmeddelande på marinens hemsida.

Tjänstemän vid basen kallar vapnet för ”världens kraftfullaste elektromagnetiska rälskanon”.

”Railgun”

Rälskanonen (”railgun” på engelska) pressar iväg projektilerna med ett kraftigt magnetfält som skapas av ström som går i rälsen i kanonen. Ingen krutladdning eller andra explosiva material behövs vid eldgivning – och projektilen består enbart av metall.

– I och med att projektilen har så hög hastighet blir skadeverkan så stor att man får god penetration ändå, säger Anders Larsson vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Projektilerna skjuts iväg med en hastighet som är sju gånger så hög som ljudets hastighet, vilket innebär knappt 2,5 kilometer per sekund. Räckvidden är över 370 kilometer och målet träffas med en hastighet på mach 5, det vill säga cirka 1,7 kilometer per sekund.

”Djupare magasin”

Fördelarna med vapnet är flera, säger Anders Larsson.

– Man slipper använda krutladdningar och man slipper hanteringen av explosiva ämnen. En annan fördel är att man kan ha betydligt djupare magasin, så att man kan ha flera skott på gång. Och så kan man få ut högre hastighet ur projektilerna, säger Anders Larsson.

Har vapnet några nackdelar?

– Nej, jag tycker inte det. Men ett stort problem är att det varit svårt att få rälerna att hålla, det blir mycket slitage. Ett annat problem är att man behövt stora pulsaggregat för strömmen.

Hur drabbas den civila befolkningen?

– Självklart drabbas alltid civila människor om vapnet träffar fel. Men stridsspetsen innehåller inga explosiva ämnen och splitterskador från själva vapnet är därför minimal. Sen är det konstruerat så att inga blindgångar kan förekomma.

– Blindgångar är annars ett stort problem. Men det är svårt att säga om vapnet är bättre eller sämre ur en den civila befolkningens perspektiv, säger Anders Larsson.

Klar 2018

En prototyp med full kapacitet ska vara klar någon gång 2016-2018, uppger den amerikanska marinen.

– Jag vill aldrig någonsin se en matros eller en marinsoldat i ärlig strid. Jag vill att de alltid ska ha överhanden, säger amiral Gary Roughead i ett pressmeddelande.

– Vi får aldrig sluta att söka efter nästa stora framsteg, att alltid sträva efter att öka vår kapacitet, att bli effektivare än alla andra på slagfältet, säger han.

I Sverige har man tidigare forskat kring tekniken, men inte just nu, säger Anders Larsson.

– Vi här på FOI har tidigare tittat på det för att orientera oss och vi bevakar det som sker, men just i dag sker ingen aktiv forskning, säger han.

Används vapnet av något lands militär just nu?

– Nej, jag skulle inte tro att det används nu.