Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Älgflugorna gick till attack

Uppdaterad 2014-02-27 | Publicerad 2013-10-05

Anders Byman: Det satt 20–30 stycken på ryggen

Älgflugan är en lömsk rackare vars bett kan ge bölder och svåra sår.

Och nu har den en storhetsperiod.

– När jag tog av mig tröjan var ryggen full med 20 till 30 flugor, säger Anders Byman, 36, som anfölls av en svärm.

Vanligtvis är det älgar, rådjur och hjortar som är i farozonen när älgflugan är på blodjakt.

Men just nu verkar både människor och hästar få se upp när de blodsugande djuren härjar i stora antal, vilket Gefle Dagblad rapporterat om.

Anders Byman från Storvik utanför Sandviken har själv haft älgflugekontakt av tredje graden när han och sambon Jenny var och spanade efter en bra camping- och fiskeplats vid en sjö nära Hofors.

– Jag och sambon gick drygt 200 meter ner till sjön och när jag kom tillbaka och satte mig i bilen kände jag att något kröp på huvudet, säger Anders till Aftonbladet och fortsätter:

– Först förstod jag inte var det var, sen började det krypa på ryggen. Sen fick jag tag i en fluga från huvudet och såg att det var en älgfluga.

Ryggen full

När kliandet inte avtog slet Anders av tröjan – och såg sin rygg full med flugor.

– Sambon hade några i huvudet och var ju livrädd. De klättrar ju runt på kroppen innan de klamrar sig fast. De är riktigt otäcka.

Enligt mygg- och flugexperten Yngve Brodin är älgflugan relativt ofarlig för de flesta, men för den allergiske kan det bli stora bekymmer.

– Man kan få rejäla svullnader och riktigt jobbig klåda med långvariga effekter. Jag har hört folk som haft problem i flera månader med sår som inte läker ihop, säger Yngve Brodin som är intendent vid Naturhistoriska riksmuseet.

Fäller vingarna

Älgflugan fäller sina vingar när den hittat ett djur, eller människa, för att lättare ta sig in mot huden. Därefter suger den blod innan den söker sig till marken där den en unge ska förpuppas.

Och i år verkar reproduktionen vara större än någonsin. Från Borlänge i Dalarna upp till Västerbotten och till och med Norrbotten har Yngve Brodin tagit emot rapporter om stora flugbestånd.

– Lokalt kan det vara en massförekomst. I bland kan man gå flera timmar i skogen utan att se dem, men här och var finns de i svärmar.

Jägare och personer som tillbringar mycket tid i skogen får se upp, men när kylan kommer brukar älgflugan få vika sig.

– De kan vara kvar ända in i november, men det är beroende på frosten. Men en tung frostnatt så går de flesta åt, säger Yngve Brodin.