Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Storsatsar för Löfven

Publicerad 2013-10-04

Medlemmarnas stöd för S rasar – nu kraftsamlar LO för en valseger

Socialdemokraternas stöd bland LO-medlemmar har rasat i de senaste valen.

Nu satsar facket mer än någonsin på att bryta ­trenden med en ny valstrategi, som Aftonbladet tagit del av.

– Om vi gör vårt jobb kommer vi avgöra valet till Stefan Löfvens fördel, ­säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Socialdemokraterna och LO har täta band som sträcker sig hela vägen tillbaka till slutet av 1800-talet och de har arbetat tätt ihop sedan dess. Men i de senaste riksdagsvalen har stödet för partiet blivit allt svagare i de fackliga leden.

2010 var det bara 52 procent av LO-medlemmarna som röstade på S, vilket var en bottennotering. Efter sju år med en borgerlig regering är facket hårt pressat och samverkan med partiet har ifrågasatts.

Men inför nästa års val så kraftsamlar LO nu rejält och satsar mer än någonsin på att bära S hela vägen fram till en valseger.

Tar fram manifest

Aftonbladet har tagit del av fackets nya strategi, där taktiken för ett maktskifte i Rosenbad läggs fram.

– Valet nästa höst är ett ödesval för oss. Vi inom LO är självkritiska om hur vi ­arbetat i tidigare val­rörelser. Vi har sagt att vi ska gå ut på arbetsplatserna och prata med våra medlemmar, men det har vi inte gjort tillräckligt mycket, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

De 14 LO-förbunden har fattat flera beslut inför ­nästa års valrörelse. LO kommer vara aktiva i EU-valet, men framför allt i riksdagsvalet. Man ska ta fram ett eget fackligt valmanifest och verka för att det blir en S-ledd regering efter valet. Men samtidigt ska man nu agera mer självständigt mot det parti man stödjer.

– Nu ska vi göra en tydligt facklig valrörelse där vi ska lyfta frågor som är viktiga för våra medlemmars ­arbets- och vardagsliv, även om partiet inte driver dem, säger Baudin.

Det senaste året har LO vid flera tillfällen varit med och påverkat S. Det har bland annat handlat om omdiskuterade frågor som ­vinster i välfärden och ungdomsarbetslöshet. 

Försöker entusiasmera

Tobias Baudin säger att man är nöjda med den S-budget som presenterades

i veckan – men inte helt.

– De vill, precis som vi, göra­ mycket när det gäller a-kassan och sjukförsäkringen. Vi tycker att man kunde ha satsat mer på infrastruktur och bostadsbyggande, men man får ha respekt­ för att de gör den här bedömningen.

Just nu pågår arbetet inom LO med att entusiasmera gräsrötterna och ta reda på vilka frågor medlemmarna vill att man ska driva. Dessutom arbetas det fram nya metoder för att lyckas få medlemmarna att lägga sin röst på S.

Bland annat så görs en storsatsning på sociala ­medier, LO-företrädare ska vara synliga utanför arbetsplatser och en stor rundringning bland medlemmar genomförs.

”Känns så klart bra”

Målet är att minst 60 procent av de 1,5 miljoner ­medlemmarna ska lägga sin röst på S i riksdagsvalet. Om facket lyckas med kraft­samlingen tror Tobias ­Baudin att det blir LO som kommer avgöra valet till Löfvens fördel.

– Med honom som partiledare kan vi få en svetsare, en LO-medlem, som statsminister. Det känns så klart extra bra.

Medan stödet för S har ­dalat bland fackmedlemmarna har allt fler valt att vända sig till Sverigedemokraterna. Det är något som oroar LO-ledningen som ­redan inlett ett långsiktigt arbete i frågan.

– De politiska alternativen har legat för nära varandra i en tid med massarbetslöshet och oro. SD spelar på den oro som finns. Men allt de står för går stick i stäv med vad LO tror på om jämlikhet, solidaritet och alla människors lika värde.

Stödet har rasat under 2000-talet

S-stödet bland LO-medlemmar i de senaste riksdagsvalen

2002: 59 procent

2006: 54 procent

2010: 52 procent

LO:s mål inför nästa riksdagsval

60 procent av medlemmarna ska rösta på S.

80 procent av de förtroendevalda ska rösta på S (2010 var summan 70 procent).

LO:s mål inför nästa års EU-val

 I valet 2009 röstade 45 ­procent av medlemmarna på S. I valet i maj 2014 har facket som mål att få upp siffran till 50 procent.

 LO har också som mål att få upp röstdeltagandet bland medlemmarna till 50 ­procent. 2009 var det bara 35,5 procent som röstade.

Har jobbat ihop sedan 1890-talet

 När Socialdemokraterna ­bildades 1889, gjordes det till stor del av fackligt aktiva.

 Den fackliga centralorganisationen LO, Landsorganisationen, bildades 1898. Folk från S var drivande i bildandet. Sedan dess har arbetarrörelsens två ben samverkat.

 I dag ger varje LO-medlem via sin fackavgift sex kronor till S, förutom medlemmarna i Transport och Handels. Dessutom ger LO centralt en summa varje år.