Åtalad för barnvåldtäkt – nu är läkaren i rätten
Publicerad 2013-10-03
Förälder till en av pojkarna grät i rättssalen
Chefsläkaren är åtalad, misstänkt för att ha våldtagit två små pojkar på vårdcentralen i Sigtuna kommun.
En mamma till en av pojkarna grät i rättssalen i dag, då rättegången mot honom inleddes.
– Filmerna visar hur läkaren begår övergreppen, säger åklagaren Andreas Nyberg till Aftonbladet.
Den 37-årige chefsläkaren var klädd i kriminalvårdens gröna kläder då han kom in i salen i Attunda tingsrätt där den minst tio dagar långa rättegången inleddes klockan 9 i morse.
Kramade papperslapp
Han satte sig ned bredvid sin advokat, utan att se mot åhörarna som bland annat bestod av kollegor från vårdcentralen. Han dolde stundtals ansiktet och kramade en ihopknölad papperslapp som han upprepat förde till munnen.
Han åtalades förra veckan misstänkt för bland annat grov våldtäkt mot två pojkar på sex respektive åtta år och grovt barnpornografibrott. Han ska enligt åklagaren ha utfört de sexuella övergreppen, som jämställs med samlag, mot pojkarna då de varit hans patienter vid två tillfällen vardera. Under övergreppen ska han ha filmat.
– Filmerna är en viktig del av bevisningen. Jag menar att de visar hur läkaren begår övergreppen mot barnen, säger kammaråklagare Andreas Nyberg och fortsätter:
– Det är särskilt allvarligt att han utfört det här i tjänsten.
Mamma grät
En teckning som visar övergreppet och hur läkaren filmade det, ritad av en av pojkarna som inte förmådde beskriva det med ord, ingår även i bevisningen.
Pojkarnas föräldrar fanns med i rättssalen. En av mammorna grät, och tröstades av sin man som höll om henne. Ingen av de fyra tittade mot läkaren.
Läkaren misstänks utöver barnvåldtäkterna dessutom för att ha sexuellt ofredat fyra kvinnor som han tagit på rumpan och i ett fall sms-trakasserat, samt för dopingbrott.
Chefsläkarens advokat Lars Hurtig säger till Aftonbladet inför förhandlingen att "sexualmål överhuvudtaget är besvärliga".
– Det ligger i sakens natur att sexualakter oavsett om de är frivilliga, lagliga eller brottsliga, äger rum rätt privat, och då uppstår svåra bevislägen. Man känner att den allmänna opinionen upplever att det frikänns för mycket, och hör höga rop på att folk lättare ska dömas. Det kan inte ske på annat sätt än på bekostnad av beviskrav och rättssäkerheten. Det är inte bra om skyldiga går fria, men ännu värre om oskyldiga döms.
"Inget bevisar våldtäkt"
Om bevisningen mot 37-åringen säger Hurtig:
– Det finns bevisning som verkar besvärande, men det finns ingen bevisning till stöd för våldtäktspåståendet.
Rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar.