Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Apples nya system kan göra dig åksjuk

Uppdaterad 2013-10-03 | Publicerad 2013-10-02

Apples nya operativsystem för Iphone och Ipad orsakar åksjuka hos många användare.

Bakom åkomman ligger nya animationer som Apple infört i systemet.

– Jag kopplade det inte alls till telefonen. Jag tycker det är skitdåligt av Apple att lansera ett sådant operativsystem, säger Iphoneanvändaren Grethe Foss till SVT.

De nya animationerna är tänkta att skapa en känsla av djup i skärmen. Vickar man på skärmen ser det ut som att symbolerna för apparna rör sig fristående från bakgrunden. Systemet kallas Parallax

Men den mänskliga hjärnan uppskattar inte alla gånger den här typen av synvillor. När det vi ser inte motsvaras av information som balanssinnet skickar till hjärnan skapas förvirring och vi blir illamående.

90 procent känsliga

Alla är inte lika känsliga för den här typen av informationskonflikter. Enligt Wall Street Journal så är cirka 25-40 procent av alla människor känsliga för åksjuka. När det gäller simulerad åksjuka, den typen som alltså kan upplevas med det nya operativsystemet, så kan siffran vara hela 90 procent av jordens befolkning, enligt Quartz.

”Ger mig huvudvärk”

Många användare av det Apples nya operativsystem berättar om hur de upplever illamående och svindel. På Apples egna supportforum finns flera berättelser.

– Zoomanimationerna som finns överallt i iOS 7 gör mig bokstavligen illamående och ger mig huvudvärk. Det känns som när jag blir åksjuk när jag försöker läsa i bilen, skriver användarens Ensorceled på supportforumet.

Åksjuka urtida mekanism

Det går att minska rörelserna i iOS 7, genom att slå på alternativet ”minskad rörelse” (hittas genom att på in på inställningar>allmänt>hjälpmedel>slå på minskad rörelse).

Att människor överhuvudtaget blir åksjuka har en fullt naturlig förklaring. För forntidsmänniskor fungerade åksjukan som en försvarsmekanism om man fick i sig ett gift, som påverkade balanssinnet. Åksjukan gjorde att man kunde få ur sig giftet genom att spy upp det.