Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Hur sjuk ska jag vara för att komma in på äldreboendet?”

Publicerad 2013-10-02

Snart hundraårige Melker Norgren har ramlat flera gånger det senaste året och klarar knappt av att ta sig upp för trapporna till sitt badrum.

Men Heby kommun nekar honom plats på ett äldreboende – och erbjuder i stället en toaletthink där han kan uträtta sina behov.

– Jag trodde inte att det var sant, säger hans dotter Eva.

Eva Bergman, 57, har alltid trott att det skulle bli precis tvärtom: att hon skulle bli tvungen att tjata på sin gamla pappa – inte kommunen – för att få in honom på ett äldreboende.

Men efter att ha blivit änkling i slutet av 2011 kände Melker Norgren till slut att han var tvungen att lämna huset utanför lilla Tärnsjö i Uppland som har varit hans hem sedan mitten av 40-talet.

”Trodde det skulle bli enkelt”

Förra hösten ansökte familjen för första gången om en plats på ett äldreboende och fick besök av en så kallad biståndshandläggare.

– Hon sa att det säkert inte skulle bli några problem, han var ju så pass gammal och ville verkligen flytta. Vi trodde att det skulle bli enkelt. Är man 100 år kan det väl inte vara så svårt att få ett boende? säger Eva Bergman.

Men Heby kommun sa nej till en plats på ett av sina särskilda boenden, och gjorde bedömningen att Melker klarar sig med hemtjänst.

Sedan dess har han ramlat och slagit sig allvarligt två gånger. I februari i år var han så illa däran att han fick stanna på sjukhus i tre veckor.

– Då sa de att han nog inte ska gå uppför trappan till övervåningen där han har sovrum och toalett. Vad bra, tänkte jag, då blir det ett annat boende i alla fall, säger Eva Bergman.

”Skulle aldrig klaga”

Men kommunen hade en annan lösning: en toaletthink i vardagsrummet på nedervåningen.

– Jag trodde inte att det var sant. När jag sa att jag inte tyckte att det var värdigt, att det är förfärligt att en gammal människa ska sitta på en hink, sa de bara att de har många brukare – som de kallar dem – som har det så.

Eva Bergman säger att hennes pappa är bekymrad, men att han aldrig skulle få för sig att klaga.

– Han säger: ”Hur sjuk ska jag vara för att få komma in på Liljebacken (äldreboendet)? Kan ni berätta det för mig?” Men till dess tar han sig uppför trapporna och vägrar att sitta på den där hinken.

Fått nej två gånger

Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande för beredningen för äldre- och omsorgsfrågor i Heby kommun:

– Skälet till att få ett sådant här boende är inte ålder, inte heller att ens bostad inte är tillräckligt funktionell. Då får man vända sig till ett bostadsbolag i stället.

– Det finns så klart alla möjliga olika typer av mellanboenden också, men vi är en liten kommun och har inte en enda tätort, vi har inte råd att bygga sådana, och skulle vi göra det skulle de inte bli fullbelagda.

Melker Norgrens familj har vid två tillfällen överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten, men fått nej båda gångerna, senast i torsdags.

– Nu har vi kammarrätten i Stockholm att vända oss till. Jag vet inte, men jag tror att vi kommer att göra det. Struntar vi i det känns det som om vi har givit upp. Jag tror inte att det kommer att hjälpa pappa, men kanske nån annan, säger Eva Bergman.