Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Kvinnor kortare än män på grund av diskriminering

Uppdaterad 2013-10-02 | Publicerad 2013-10-01

Kvinnor är generellt kortare än män.

Nu säger sig forskare ha svaret på varför.

Och det kan ha att göra med matdiskriminering.

– Det är otroligt att vi inte upptäckt detta förut, säger antropologen Paola Tabet till SVT.

Enligt nya teorier från forskare handlar det om maktobalans och diskriminering. Forskarnas studier tyder på att föräldrar omedvetet ger pojkar mer mat än flickor, något som gör att längdskillnaden kan bestå över flera generationer.

– Jag skulle påstå att det inte finns något samhälle utan någon form av dominans. Det är otroligt att vi inte har upptäckt detta förut, säger antropologen Paola Tabet till SVT.

Förklaringarna till varför män blir längre än kvinnor har under årens lopp varierat. Bland annat har forskare även hävdat som orsak, att flickor oftast kommer in i puberteten tidigare än pojkar och att flickor växer mindre under puberteten.

Kvinnor kan växa ikapp och bli längre

På senare tid har forskarna dock lagt ner mer tid för att undersöka vilken roll matdiskriminering spelar när det kommer till hälsorisker och orättvisor för flickor och kvinnor runt om i världen. Enligt antropologerna har matdiskrimineringen gett olika förutsättningar för pojkar och flickor under spädbarnstiden.

– Mammorna matade inte alla barn omedelbart om de grät. Det var pojkbarnen som matades direkt, medan flickebarnen fick vänta, säger antropologen Françoise Heritier.

Enligt antropologer kan årtusenden av särbehandling av detta slag ligga bakom storlekskillnaden. Stämmer teorin finns det dock förutsättningar för att kvinnor skulle kunna växa ikapp och till och med bli längre än männen.

ANNONS