Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Polisen: ”Jag är inte förvånad”

Uppdaterad 2013-09-25 | Publicerad 2013-09-23

Poliser som kallar folk "apejävel" och "blattajävlar".

Poliser som använder namn som "Neger Niggersson" i intern utbildningsmaterial.

Och nu skakas Skånepolisen av ännu en rasistskandal med sitt "rom-register".

– Jag blir inte förvånad, men förtvivlad, säger Jeanette Larsson, polis i Malmö som utbildat sina kollegor i värdegrundsfrågor.

Jeanette Larsson har arbetat som polis i Skåne sedan 1989. Mellan 2008 och 2012 har hon föreläst för sina kollegor om hatbrott, värdegrundsfrågor och mänskliga rättigheter.

– Tyvärr är ju dessa frågor inte polisens starka sida, säger hon när Aftonbladet träffar henne på ett fik i centrala Malmö.

Hon berättar att hon blev förtvivlad när hon hörde om DN:s avslöjande om ett "romregister".

– För mig är det ett fullständigt olagligt om det inte finns brott i botten.

Är öppet gay

Normpolisen är fortfarande vit, medelålders, heterosexuell man, berättar Jeanette. Och det är där grundproblemet ligger.

– Hur många romer umgås den här normpersonen med? Noll, gissar jag. Och när möter man romer då? Jo i kriminaliteten. Hade polisen haft en rom anställd eller hade ett aktivt arbete med romska föreningar hade man skaffat sig mer kunskap om gruppen, säger hon.

Jeanette Larsson är öppet gay. Hon har själv blivit utsatt för hatbrott när en kollega, i tron om att hon inte hörde honom, sa att "homosexuella är en cancersvulst på samhället" för några år sedan. Hon gick till en av de högsta cheferna inom Skånepolisen.

– Hennes reaktion var "skit i det, gå hem och fira semester". 

Hennes kollega fick ett samtal som straff. Och det är där problemets kärna ligger; att ledningen inte tar hatbrotten på allvar. De enskilda poliser är inte rasister, men ledningen är konservativ, som gör "brandkårsutryckningar istället för långsiktiga satsningar", menar Jeanette Larsson.

– Hur man kan man förvänta sig att den enskilde polismannen på gatan ska vara bättre än de signalerna som ledningen sänder ut?

"Skåne sticker ut"

Under de senaste åren har Skånepolisen skakats av flera liknande skandaler. Jeanette själv nominerades till "Svenska hjältar" i Aftonbladet när hon 2008 sa ifrån efter ett 50-tal kollegor gjorde sig lustiga över att en transperson hade tagit livet av sig. Hon slog också larm när polisen använde sig av namn Neger Niggersson och Oskar Neger i sin interna utbildningsmaterial 2009.

– Då blev jag en illojal medarbetare som gick ut i medierna.  För mig är det helt obegripligt att ingen annan reagerade.

I samband med kravallerna i Rosengård i slutet av 2008 filmades några skånska polismän som talade om "apejävlar och blattejävlar". Också en händelse som fick stor uppmärksamhet.

– När jag träffar kollegor ute i landet säger de att Skåne sticker ut. Vi jobbar i Malmö som är en internationell stad. Här om någonstans måste vi ha koll på värderingar och attityder, säger Jeanette Larsson.

"Prata inte med media"

Hennes arbete och utbildningsinsatser togs positivt emot av kollegorna, berättar hon. Men cheferna var inte lika glada. Efter ett lönesamtal förra året fick hon nog.

Jeanette Larsson hoppades på den högsta höjningen med tanke på allting som hon hade gjort. Men hon fick istället den lägsta, med motiveringen att hon bedömdes utifrån sin grundtjänst.

– Det var ett sätt att sätta mig på plats och säga "håll käften, prata inte med media". Jag gick hem och kom aldrig tillbaka.

Hon är formellt anställd hos polisen, men är tjänstledig. Nu driver hon företaget Carpe Courage där hon föreläser om civilkurage bland annat. Om eller när hon kommer tillbaka är oklart.

 – Jag känner inte att jag kan jobba i en organisation om mina värderingar inte stämmer överens med mina arbetsledares, säger hon.