Monstertyfon närmar sig Asien

Publicerad 2013-09-21

Tyfonen Usagi är den kraftigaste stormen på 30 år.

Regn och hårda vindar har vält träd och slagit ut strömmen i Filippinerna och Taiwan.

Nu är den på väg mot Hongkong.

Den tropiska cyklonen Usagi har växt till en monstertyfon de senaste 24 timmarna. När tyfonen var över Filippinerna hade den en stormstyrka på 250 kilometer i timmen.
Enligt brittiska Telegraph är stormen den hårdaste i världen i år - enligt satellitberäkningar kan den vara den kraftigaste sedan 1984.

Väntar en meter regn

Under lördagsmorgonen har Usagi nått delar av Filippinerna och Taiwan.

– Vindarna är väldigt starka. Jag kan inte ens gå ut nu. Många träd har vält och vi har ingen elektricitet, säger Vicente Gato, guvernör i ögruppen Batanes i Filipinnerna, till DZBB radio i Manila.

Inga dödsfall har rapporterats efter tyfonens framfart i Taiwan och Filippinerna. Men myndigheterna är förberedda på det värsta.

i Taiwan har flygavgångar och färjeturer ställts in och skolor har stängt. Över 2500 personer har redan evakuerats och taiwanesiska väderinstitut har en prognos på extrem nederbörd –  1,2 meter regn väntas komma.

Myndigheter i Kina och Hongkong har utfärdat en varningar på högsta nivån för Usagi. Hongkongborna förbereder sig nu för vad som verkar vara den värsta stormen i år. Kraftiga regn, starka vindar, extrem sjögång och översvämningar förväntas bli resultatet när Usagi drar in, skriver South China Morning Post.

För Kinas del beräknas Usagi beröra kustområdena i provinserna Guangdong, Zhejiang och Fujian, rapporterar AFP. 

Kraftigast i världen

Enligt professor Johnny Chan Chung-Leung, vid universitetet i Hongkong, kommer Usagi att kunna bli lika kraftig som tyfonen Megi som 2010 skördade 31 personer i Filippinerna och 36 i Taiwan. Tyfoner som rör sig från Taiwan till Hongkong växer ofta till sig under färden.

När Usagi var över Taiwan uppmätte meteorologerna hastigheten till 205 kilometer i timmen.

– Det är den kraftigaste tyfonen i västra Stillahavsregionen det här året. Usagi är det här årets mest kraftfulla tropiska cyklonen i fråga om hastighet i hela världen, säger Cheng Ming-Dean, chef för Taiwans väderinstitut enligt South China Morning Post.

ANNONS