Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Atombomb kunde dödat miljoner i USA

Publicerad 2013-09-21

Hiroshimabomben.

USA var mycket nära att detonera en atombomb på hemmaplan 1961.

Bomben var 260 gånger starkare än Hiroshimabomben och släpptes från ett flygplan som havererade i North Carolina.

Uppgifterna kommer från tidigare hemligstämplat material som tidningen Guardian tagit del av.

Den 23 januari 1961 flög ett bombplan med två Mark 39-vätebomber över Goldsboro i North Carolina. Flygplanet fick problem med motorerna, havererade och började snurra runt i luften. I turbulensen föll bomberna – en av dem kraschade vid ett fält nära Faro i North Carolina och var ytterst nära att detonera.

USA har alltid förnekat att amerikanska liv sattes på spel i och med haveriet. Men enligt en tidigare hemligstämplad rapport slogs tre av fyra säkerhetsmekanismer, som skulle förhindra en oavsiktlig detonation, ut. Det enda som hindrade bomben från att detonera var en lågvoltsströmbrytare, skriver Guardian.

Miljoner hade dött

Om bomben exploderat hade miljoner liv hotats och dödlig strålning hade troligtvis nått Washington, Baltimore, Philadelphia och New York, skriver tidningen. Sprängkraften i bomben beräknades vara 260 gånger starkare än atombomben som föll över Hiroshima. 

Den hemligstämplade rapporten skrevs åtta år efter incidenten. Författaren var Parker Jones, tekniker vid Sandia National Laboratories, som ansvarade för kärnvapnens säkerhet. Han döpte rapporten sarkastiskt till "How I learned to mistrust the H-bomb", en vink till Stanley Kubricks film "Dr Strangelove or: How I learned to stop worrying and love the bomb".

Försökt undanhålla information

Innehållet avslöjas nu av den grävande journalisten Eric Schlosser, som arbetar med en bok om kärnvapenkapprustningen.

– USA:s regering har konstant försökt undanhålla information för den amerikanska befolkningen för att förhindra att frågor ställs om vår kärnvapenpolicy. Vi fick veta att det inte fanns någon möjlighet att de här vapnen oavsiktligt skulle detonera, här har vi en som nästan gjorde det, säger han till Guardian.