Erna Solberg valvinnare i Norge

Uppdaterad 2013-09-10 | Publicerad 2013-09-09

Erna Solberg får uppgiften att bilda ny regering i Norge.

Norge har sagt sitt:

Väljarna vill ha en ny regering - och Höyre-ledaren Erna Solberg blir regeringsbildare.

– I dag har väljarna slutit upp bakom en historiskt stark valseger för de borgerliga, sa hon under sitt segertal.

Jublet ville inte ta slut när Höyre-ledaren Erna Solberg äntrade scenen på partiets valvaka i Oslo.

– I dag har vi varit med om att skriva historia. I dag har väljarna slutit upp bakom en historiskt stark valseger för de borgerliga, sa Solberg från scenen.

Enligt norska VG Nett hördes jublet långt utanför byggnaden - samtidigt som det kokade i salen.

Erkänner sig besegrad

I en annan del av Oslo höll Arbeiderpartiet sin valvaka. Men trots att partiet blev Norges största tvingades den nuvarande statsministern Jens Stoltenberg erkänna sig besegrad. Det borgerliga blocket fick sammantaget fler röster än de rödgröna.

Med tårar i ögonen berättade han att han avgår om motståndarna lyckas bilda en regering.

– Uppgiften blev för tuff. I kväll ska vi erkänna förlusten, sa Jens Stoltenberg.

Behöver stöd från Frp

Strax efter midnatt var 85 procent av rösterna räknade. Det regerande Arbeiderpartiet hade då samlat ihop 30,8 procent av rösterna. Samtidigt hade Höyre fått 26,8 procent av rösterna - vilket gör att partiet behöver stöd från Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti och liberala Venstre för att kunna bilda regering. Tillsammans skulle det borgerliga blocket då ha 96 mandat i stortinget medan det rödgröna blocket, med Arbeiderpartiet, Socialistisk venstre och Senterpartiet ha 72 mandat.

Bildar regering

Høyre kommer med stor sannolikhet att regera tillsammans med Fremskrittspartiet, Venstre och Kristelig Folkeparti, men det finns motsättningar inom konstellationen. Både V och Krf har, något motvilligt, sagt sig vara villiga att samarbeta med högerpopulistiska Frp. Något den sittande statsministern Jens Stoltenberg kallat ett "borgerligt kaos".

– Det är viktigt att alla fyra får genomslag för något som de verkligen tror på och som är viktigt för dem. Sedan måste vi hitta fram till en riktning som vi alla känner att vi kan vara med på, säger Høyre-ledaren Erna Solberg till VG.