”Uppgifter om Sverige fick inte publiceras”

Publicerad 2013-09-06

Information plockades bort efter påtryckningar

Duncan Campbell, i mitten, tillsammans med de grävande journalisterna Jacques Follorou och Jacob Appelbaum.

USA och Storbritanniens underrättelsetjänster försökte hindra att de nya uppgifterna om knäckta krypteringar kom ut.

Guardian, NY Times och Propublica publicerade ändå – men Sverigesamarbetet var för känsligt.

– Det var en del av uppgifterna som stoppades från att publiceras, säger journalisten och dataexperten Duncan Campbell till Aftonbladet.

USA och Storbritannien har knäckt så kallade säkra krypteringar och kommit åt mejl, banktransaktioner och sjukhusjournaler för miljoner människor. Uppgifterna kommer från dokument läckta av Edward Snowden till tidningarna the Guardian, New York Times och Propublica.

Försökte hindra publicering

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA och brittiska signalunderrättelsetjänsten GCHQ har tryckt på för att försöka få tidningarna att inte publicera uppgifterna, med argumentet att utländska "mål" då kan byta kryptering vilket försvårar spaning.

Efter att några uppgifter tagits bort, beslutade tidningarna ändå att publicera. The Guardian skriver att man tagit beslutet av hänsyn till värdet av offentlig debatt.

Brittiska journalisten och dataexperten Duncan Campbell bjöds i går in till en utfrågning av Europaparlamentet som hölls av kommittén Libe. Parlamentet vill utreder uppgifter från läckan Edward Snowden om NSA:s övervakning mot EU-länder.

Sverigeuppgifter bortplockade

Under utfrågningen informerade Campbell om att GCHQ samarbetar med Sverige, som i samarbetet gått under kodnamnet "Sardine". Han berättade även om att Sverige upplåtit tillgång till baltiska undervattenskablar.

För Aftonbladet berättar Duncan Campbell att informationen om samarbetet med Sverige var bland det absolut känsligaste i det nyläckta materialet.

– Uppgifterna om Sverige var en del av informationen som stoppades från att publiceras, säger han.

Därför uppger Campbell att han är förhindrad att uppge fler detaljer. Men att kompanjonskapet är viktigt råder det ingen tvekan om, uppger han.

”Högt över topphemligt”

– Sverigesamarbetet är för ECHQ det mest essentiella, efter det med NSA.

Enligt Campbell är uppgifterna extremt känsliga.

– De är klassificerade flera nivåer över "topphemligt".

Sveriges Television sände 2008 en dokumentär om FRA, och redan då bekräftade utrikesminister Carl Bildt (M) att Sverige samarbetade med NSA.

– Det är ingen nyhet. Men detaljuppgifterna om kodnamnet och undervattenskablarna är nya, säger en av journalisterna bakom dokumentären, Filip Struwe.

Inga garantier från Reinfeldt

Statsminister Fredrik Reinfeldt vänder sig från beskrivningen att FRA skulle varit en underleverantör till NSA, en beskrivning som Duncan Campbell tidigare gett.

– Jag vill inte använda mig av den typen av uttryck utan jag försöker beskriva att vi har underrättelseinhämtning i Sverige som vi är väldigt öppna med, som vi hade en stor diskussion om att fästa i tydlig lagstiftning för några år sedan och omgärda med kontrollfunktioner för att säkra den personliga integriteten. Vi är också öppna med att vi samarbetar med andra när det gäller brottsbekämpning, grov organiserad brottslighet och terrornätverk som rör sig gränsöverskridande. Då måste vi samarbeta med andra för att garantera människors frihet och Sveriges oberoende, säger Reinfeldt.

Kan du garantera att det gått till på ett rätt och lagligt sätt i det här fallet?

– Man kan aldrig garantera någonting, för i grunden kan vi bara säkra att vi har en bra lagstiftning och bra kontrollfunktioner. Jag tycker att Barack Obama hade en poäng när han på presskonferensen säger att vi har en kapacitet att hämta in information som vi bör vara tydliga med när vi inte ska använda. Jag vill vill tilläga att vi genom lagstiftning och kontrollfunktioner ska säkra detta.

Lööf undvek utredningsfrågan

Näringsminister Annie Lööf (C) var en av dem som kritiserade den nya FRA-lagen och övervägde att rösta nej till den nya lagstiftningen i riksdagen 2008.

I dag uppger hon, vid en presskonferens på Rosenbad, att hon inte kände till de nya uppgifterna om det svensk-amerikanska samarbetet.

– Men jag förutsätter att vi har en försvarsunderrättelseverksamhet som fungerar och som följer svensk lagstiftning.

Annie Lööf, näringsminister och ledare för Centerpartiet, har inga illusioner om privata telefonsamtal eller datoranvändning.

– Jag är övertygad, tyvärr, att både min telefon och mina mejl kontrolleras av annan makt, inte av FRA eftersom de ska signalspana utrikes, men av andra makter, säger hon till Expressen.

Hon undvek Aftonbladets fråga om hon anser att saken bör utredas och sa i stället:

– Den här regeringen har säkerställt att det finns en försvarsunderrättelsedomstol som ger tillstånd och att det finns kontrollorgan. Det ska vara strikt reglerat hur man ska kunna signalspana mot andra länder.